În cadrul vizitei sale oficiale din Azerbaidjan, președintelui Klaus Iohannis i-au fost prezentate vechile tradiţii ale confecţionării covoarelor din țara gazdă şi o colecţie unică expusă în Muzeul Naţional al Covorului din Baku, ce demonstrează tehnicile de ţesut.
Klaus Iohannis a vizitat Muzeul Naţional al Covorului din Baku
Shirin Malikova, directoarea Muzeului, i-a prezentat preşedintelui Klaus Iohannis şi modele rare de covoare. Este vorba despre modelele unice ale celor şapte şcoli principale de ţesut de covoare din Azerbaidjan, inclusiv Guba, Baku, Shirvan, Ganja, Gazakh, Karabakh şi Tabriz, ilustrând ornamente ale vieţii sălbatice, păsări şi plante, sunt, de asemenea, prezentate în muzeu.
Directoarea Muzeului a precizat că, datorită eforturilor depuse de prima doamnă a Azerbaidjanului, preşedinta Fundaţiei Haydar Aliyev, Mehriban Aliyeva, arta naţională a ţesutului covoarelor din Azerbaidjan a fost înscrisă pe Lista reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii la 16 noiembrie 2010.
Mai mult, Shirin Malikova a mai subliniat că muzeul cooperează strâns cu muzeele din România, iar expoziţia „Azerbaijani carpets: learning with art” de la Muzeul de Artă Modernă din Sibiu este deschisă de mai bine de o lună şi a stârnit un mare interes.
Moştenirea culturală materială a Azerbaidjanului şi expunerea extraordinară şi originală au fost apreciate de preşedintele României, scrie agenţia de stat Azertac.
De asemenea, președintele României, Klaus Iohannis a semnat şi în cartea de impresii a Muzeului Naţional al Covorului din Baku.
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu omologul său azer, Ilham Aliyev
În cadrul vizitei sale din Azerbaidjan, în capitala Baku, președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit cu omologul său azer, Ilham Aliyev.
Vizita Președintelui Klaus Iohannis la Baku a avut loc în continuarea convorbirilor foarte bune avute cu Președintele Ilham Aliyev, la București, în data de 17 decembrie 2022, cu ocazia participării celor doi șefi de stat la ceremonia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi, a transmis Administrația Prezidențială.
„Republica Azerbaidjan este primul stat din regiunea Caucazului de Sud cu care România a ridicat relațiile bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, în anul 2009, ambele state confirmând deschiderea și interesul pentru aprofundarea acestuia, precum și pentru dezvoltarea de proiecte strategice cu impact regional.
În cadrul consultărilor politice de la Baku, cei doi Președinți vor discuta aprofundat despre dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, transporturi, comerț, investiții, digitalizare, agricultură, educație și cultură”, se mai arată în comunicat.