Vladimir Putin menține Rusia în război pentru a se menține la putere
Potrivit unei noi lucrări semnate de Marie Mendras, profesor la Școala de Afaceri Internaționale a Universității Sciences Po din Paris, se sugerează că președintele Vladimir Putin își dorește ca Rusia să rămână într-o stare continuă de conflict armat pentru a-și întări și consolida puterea.
Această teorie, prezentată în cartea amintită, susține că Putin vede starea de război drept un instrument esențial pentru menținerea și consolidarea controlului său asupra țării.
Această perspectivă ar putea oferi o nouă înțelegere asupra politicii și strategiei lui Putin și ar putea aduce lumina asupra deciziilor și acțiunilor sale viitoare.
„Putin are logica unui lider paranoic. (…) Omul este în modul sistemului de supraviețuire”, a explicat Mendras, citat de France 24.
Scriitoarea Marie Mendras și-a lansat în urmă cu o săptămână cartea „Războiul permanent: strategia supremă a Kremlinului”.
Această carte explorează și analizează strategiile și politica Kremlinului, evidențiind perspective noi și importante asupra modului în care Rusia se angajează în conflicte și în modul în care aceste acțiuni sunt orientate spre consolidarea puterii și influenței sale.
Cartea este disponibilă exclusiv în limba franceză. Mendras, autoarea mai multor lucrări despre Rusia, remarcă că Putin a reușit să-și mențină controlul începând cu anul 1999, când a fost numit prim-ministru al Rusiei de către președintele de atunci, Boris Elțîn.
Mendras sugerează că Putin a recurs la o escaladare a violenței politice și la intensificarea conflictelor și războaielor pentru a-și întări și extinde dominația.
Putin este responsabil pentru 5 războaie (Cecenia, Georgia, Donbas, Siria, Ucraina)
Nu mai puțin de cinci războaie notabile au marcat mandatul lui Putin. Inclusiv conflictele din Cecenia, Georgia, Donbas, Siria și Ucraina. În cele din urmă, înainte de a urca în fruntea Rusiei acum două decenii, el era un personaj relativ necunoscut în arena politică.
„El gândește pe termen scurt: „Ce pot să fac pentru a-i teroriza pe toți, astfel încât să accepte dorințele mele și guvernarea mea?”, a declarat scriitoarea.
Mendras a subliniat că, în lumina acestor evenimente, perspectivele unei revoluții sau a unei rebeliuni majore în Rusia par puțin probabile.
„E o dictatură periculoasă”, consideră ea.
Conflictul dintre Rusia și Ucraina a generat o serie de sancțiuni masive din partea Occidentului împotriva Moscovei. El a condus la izolarea economică a Rusiei, subminându-i poziția diplomatică.
„Situația economică și socială nu este bună și nu ar trebui să ne încredem în statisticile oficiale”, a mai adăugat ea.
Putin vizează să câștige un al cincilea mandat prezidențial în cadrul următoarelor alegeri din Rusia planificate pentru luna martie.
La vârsta de 71 de ani, liderul de la Kremlin se pregătește să câștige în fața a trei adversari la următoarele alegeri. Recent, unul dintre cei mai de temut oponenți politici ai lui Putin, Aleksei Navalnîi, a decedat în închisoare. Tragicul eveniment s-a întâmplat pe data de 16 februarie.
Timp de mulți ani, Navalnîi a fost o voce critică puternică împotriva lui Putin și a regimului său.