Regele Charles a participat la slujba de duminică
Regele Charles, în vârstă de 75 de ani, a fost observat sosind la slujba de duminică dimineața, cu doar o zi înainte de a-și exprima recunoștința față de susținătorii săi pentru mesajele lor pline de dorință de însănătoșire grabnică. Îmbrăcat în haine adecvate pentru vremea rece, regele a salutat rapid în timp ce se îndrepta spre biserica St. Mary Magdalene, ținând în mână o umbrelă și fiind însoțit de Regina Camilla. Sosirea lor a fost primită cu căldură de reverendul Paul Williams înainte de a intra în lăcașul de cult pentru a participa la slujbă.
Regele se află în proces de recuperare la proprietatea sa din Sandringham, Norfolk, după ce a făcut public anunțul privind boala sa și după ce, la începutul săptămânii trecute, a fost supus primului tratament anticancer.
Medicii i-au recomandat regelui să își amâne îndatoririle publice pe durata tratamentului.
Miercuri, regele și-a ținut audiența săptămânală cu prim-ministrul Rishi Sunak prin telefon, renunțând la întâlnirea în persoană, însă nu este clar dacă acest lucru a fost o situație singulară sau va deveni o practică obișnuită.
Palatul Buckingham nu a furnizat detalii suplimentare despre boala regelui, însă a precizat că nu este vorba de cancer de prostată.
Premierul Sunak a declarat că boala regelui a fost „din fericire, detectată la timp”.
Monarhul a fost observat în public pentru prima dată de la anunțul diagnosticului de cancer marți, când el și regina au fost escortați de la Clarence House la Palatul Buckingham, după o scurtă întâlnire cu Ducele de Sussex, Harry, fiul cel mic al monarhului, care a venit special din Statele Unite. După întâlnire, cuplul regal a fost transportat cu elicopterul la Sandringham, în timp ce Prințul Harry a zburat înapoi spre casa sa din SUA.
Camilla va mai fi regină dacă moare Regele Charles?
În cazul improbabil al unei abdicări sau al morții actualului rege, „noul rege William ar avea toate pârghiile. Totul va depinde de el – în conformitate cu dorințele tatălui său și ale mamei vitrege, desigur”, spune Little.
„Dar fiecare aspect al vieții sale publice și private ar fi revizuit”, explică acesta.
Cel mai probabil, va locui în oricare dintre numeroasele reședințe regale. Totul ar putea depinde de dorințele soțului ei, dar, din nou, noul rege va lua decizia finală.
„Este la discreția lui, cu siguranță, dar sunt sigur că regele Charles al III-lea și-a clarificat propriile dorințe în acest sens”, spune Carolyn Harris, istoric la Școala de Studii a Universității din Toronto și co-editor al seriei de cărți „Regii englezi: putere, influență și dinastie.”
„Istoria britanică oferă câteva exemple ale văduvelor regale, spune Harris. „A șasea soție a lui Henric al VIII-lea s-a retras din viața de la curte și s-a mutat în Cotswolds, s-a recăsătorit și a trăit în liniște”, spune ea.
„În general, greu de spus ce se va întâmpla cu o regină consoartă când noul rege sau regină nu sunt fiul sau fiica lor (de sânge)”, spune Harris.
„Presupun că regina consoartă Camilla își va menține rolurile caritabile legate de alfabetizare și violența domestică. Ar putea fi șefa onorifică a regimentelor militare. Toate acestea ar fi rezultatul multor discuții cu noul monarh”, adaugă ea.