România e cu un pas mai aproape de a intra în Spațiul Schengen! Dialogul dintre București și Viena va reîncepe curând. „Nimeni nu își permite încă un eșec”, susține ferm Kelemen Hunor. Liderul UDMR a explicat şi elementele fără de care nu se poate rezolva acest dosar.
România va relua negocierile cu Austria pentru aderarea în Spațiul Schengen
Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), a recunoscut că nu cunoaşte subiectul discuţiei telefonice dintre preşedintele României, Klaus Iohannis, şi președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, în urma căreia ambasadorul Românei, Emil Hurezeanu, a fost retrimis la Viena, însă crede că acest lucru înseamnă reluarea discuțiilor despre aderarea României la Spaţiul Schengen.
Potrivit spuselor sale, un nou eşec în negocieri este inadmisibil.
„Se întoarce ambasadorul Hurezeanu la post. E un dialog reluat cu Austria fiindcă avem un scop comun, până la urmă, lărgirea Spaţiului Schengen, dincolo de celelalte deziderate, pentru orice stat membru.
Şi fără noi, şi fără Austria, fără Bulgaria şi fără Olanda nu se poate rezolva”, a declarat, vineri, Kelemen Hunor.
„Nimeni nu îşi permite încă un eşec, nici noi, nici Comisia Europeană, dar până la urmă cred că niciun stat membru. Şi de aceea reluarea dialogului după o lună cred că este în regulă şi trebuie să găsim o soluţie comună până la sfârşitul anului 2023 să intrăm în Spaţiul Schengen şi noi, şi Bulgaria. Acest lucru înseamnă, bineînţeles, acordul celor două state care au avut nişte probleme, Austria şi Olanda.
Şi eu sunt realist şi cred că nu într-o lună, două luni, dar până la sfârşitul anului se poate ajunge la o înţelegere în aşa fel încât, în 2024, România, atât pe terestru, cât şi pe aeroporturi, să intre în spaţiul Schengen”, a adăugat președintele UDMR, relatează Agerpres.
Președintele Austriei și-a exprimat în mod public sprijinul pentru aderarea României la Spațiul Schengen
Declarația sa a fost făcută la o zi distanță după ce preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut o convorbire telefonică cu preşedintele Republicii Austria, Alexander Van der Bellen, la iniţiativa părţii austriece.
Klaus Iohannis i-a transmis omologului său că votul negativ exprimat de Austria în cadrul reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) privind aderarea României la Spaţiul Schengen a produs dezamăgire în rândul cetăţenilor români.
Preşedintele României a arătat că acest vot a fost cu atât mai dificil de înţeles cu cât nu reflectă bunele relaţii existente între cele două ţări şi cooperarea strânsă în multiple domenii, inclusiv cel al afacerilor interne, şi nici nu reflectă realitatea legată de sursa problemelor invocate de Austria privind migraţia ilegală”, a transmis, joi, Administraţia Prezidenţială.
Klaus Iohannis a exprimat deschiderea autorităţilor române de a lucra împreună, în plan bilateral şi european, pentru a implementa soluţiile identificate pentru reducerea migraţiei ilegale pe ruta balcanică, răspunzând astfel preocupărilor ridicate de Austria. El a evidenţiat faptul că România este şi va continua să fie un furnizor de securitate şi va proteja în continuare în mod eficient frontiera externă a Uniunii Europene, în interesul tuturor cetăţenilor europeni, aşa cum a făcut-o şi până acum.
De altfel, aceste propuneri şi disponibilitatea părţii române de a contribui cu soluţii au fost prezentate în mod repetat autorităţilor austriece. În urma discuţiei avute, Klaus Iohannis a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului României, chemat în ţară pentru consultări în data de 9 decembrie 2022. Acest demers reprezintă un gest de deschidere a României pentru identificarea unor soluţii constructive şi de facilitare a unui dialog dinamic pe toate canalele disponibile.
„Preşedintele României a mulţumit pentru sprijinul exprimat public de Preşedintele Austriei pentru aderarea ţării noastre la Schengen şi a arătat că mesajele numeroase de susţinere venite din partea mediului politic, economic şi social din Austria sunt semnale clare că locul României este în Schengen şi că va putea fi identificată o soluţie.
Astfel, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat interesul direct şi prioritar al ţării noastre ca poziţia actuală a Austriei să fie schimbată cât mai curând posibil, guvernul austriac să adopte o atitudine constructivă şi îndreptată spre cooperare, astfel încât obiectivul de aderare a României la Schengen să fie atins anul acesta”, scrie într-un comunicat de presă.