Vlad Pascu și părinții lui au fost trimiși în judecată
Vlad Pascu şi părinţii săi, Mihail și Miruna, au fost trimişi în judecată pentru trafic de droguri, pentru determinarea unei persoane să dea declaraţii mincinoase sau să nu prezinte probe şi pentru punerea la dispoziţie a locuinţei pentru consum de droguri. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti pe data de 5 octombrie 2023. Deocamdată, nu a fost stabilit un termen de judecată.
Mihail Pascu este sub control judiciar, iar Miruna Pascu este cercetată în stare de arest preventiv.
Conform portalului instanţelor de judecată, ei au fost trimişi în judecată pentru încălcarea mai multor articole din Codul Penal sau din Legea 143/2000 – Articolul 272 aliniatul 1 Cod Penal şi articolul 206 alineatul 1 Cod Penal, cu aplicarea articolului 38 alineatul 1 Cod Penal, articolul 4 alineatele 1 şi 2 din Legea 143/2000, cu aplicarea Articolului 35 aliniatul 1 Cod Penal, articolul 2 alineatul 1 şi 2 din Legea 143/2000, articolul 5 din legea 143/2000.
Articolul 272, alineatul 1 Cod Penal prevede că: „Încercarea de a determina sau determinarea unei persoane, indiferent de calitatea acesteia, prin corupere, prin constrângere ori prin altă faptă cu efect vădit intimidant, săvârşită asupra sa ori asupra unui membru de familie al acesteia, să nu sesizeze organele de urmărire penală, să nu dea declaraţii, să îşi retragă declaraţiile, să dea declaraţii mincinoase ori să nu prezinte probe, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură judiciară, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă actul de intimidare sau corupere constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.”
Articolul 206, alineatul 1 Cod Penal menţionează că: „Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.”
Articolul 38 alineatul 1 Cod Penal scrie că: „Există concurs real de infracţiuni când două sau mai multe infracţiuni au fost săvârşite de aceeaşi persoană, prin acţiuni sau inacţiuni distincte, înainte de a fi condamnată definitiv pentru vreuna din ele. Există concurs real de infracţiuni şi atunci când una dintre infracţiuni a fost comisă pentru săvârşirea sau ascunderea altei infracţiuni.”
Alte prevederi ale Codului Penal
Articolul 4 cu alineatele 1 şi 2 din legea 143/2000 se referă la deţinerea de droguri de mare risc pentru. 1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Dacă faptele prevăzute la aliniatul 1 privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani. De asemenea, articolul 2 alineatele 1 şi 2 din Legea 143/2000 prevăd pedepsele pentru traficul de droguri.
(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi. (2) Dacă faptele prevăzute la alineatul 1 au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
Articolul 35 alineatul 1 din Codul Penal prevede că „infracţiunea este continuată când o persoană săvârşeşte la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii şi împotriva aceluiaşi subiect pasiv, acţiuni sau inacţiuni care prezintă, fiecare în parte, conţinutul aceleiaşi infracţiuni.”
Articolul 5 din legea 143/2000 se referă la „punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unui local, a unei locuinţe sau a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.”