Drogurile „Zombie” pot avea efecte cutremurătoare asupra sănătății fizice și psihice asupra celor care le consumă. Efectele secundare pot fi de-a dreptul înfricoșătoare, ajungând chiar până la convulsii sau comă, explică Tudor Ciuhodaru, medic primar în Medicina de Urgență.

„Povestea nu e chiar nouă. Vorbim de droguri de sinteză, de design, de așa-zisele etnobotanice sau săruri de baie care pot avea efecte importante asupra sănătății. Aici vorbim de realizare de depersonalizare. Efectele neuropsihice și motorii sunt pe primul plan.

Pe de altă parte, vorbim despre efectele cardiovasculare cu tulburări paroxistice de ritm: creșterea tensiunii arteriale. Pe partea de afectare respiratorie hepatică, renală sunt unele dintre acestea care consumate pe cale inhalatorie injectabilă sau injerabilă produc numeroase efecte secundare. Se poate ajunge în comă cu sindrom convulsivant ce necesită măsuri de terapie intensivă, resuscitare polemică.

E foarte dificil de tratat un astfel de pacient pentru că de cele mai multe ori examenele toxicologice uzuale pe care le avem la UPU nu degerează aceste substanțe, de aceea se cheamă droguri de sinteză. E o modificare chimică făcută.

Din păcate, legea mea care a trecut prin Parlament privind interzicerea drogurilor de sinteză nu a reglementat și comercializarea pe net. Așa că, pe online, sub aparența sărurilor de baie sau produse pentru plante, se comercializează aceste substanțe în continuare. Sunt foarte ieftine și extrem de ușor accesibile.

Dacă în 2008 tratăm în special pacienți la sfârșitul săptămânii – acel consum recreațional de studenție – acum avem vârste din ce în ce mai mici ale acestor consumatori de 13-15 ani și care ajung chiar de la primele ore ale dimineții la UPU.

E o problema de sănătate publică fără discuție care ar trebuie corectată o dată la nivel legislativ, iar pe de altă parte, prin introducerea educației pentru sănătate.