Rareș Bogdan a făcut un anunț de ultim moment cu privire la refuzul Austriei de a admite România în spațiul Schengen. Potrivit europarlamentarului, urmează să aibă loc o dezbatere de urgență.
Răsturnare de situație în disputa Schengen! Rareș Bogdan anunță o dezbatere de urgență
Așadar, europarlamentarul a scris pe pagina sa de socializare că liderii EPP, S&D și Renew vor cere dezbatere de urgență pe tema refuzului Austriei de a vota în favoarea admiterii României și Bulgariei în Schengen.
„Strasbourg – teme incendiare în ultimul plen din acest an al Parlamentului European. Scandalul Schengen, din nou în plen. Liderii EPP, S&D și Renew vor cere dezbatere de urgență pe tema refuzului Austriei de a vota în favoarea admiterii României și Bulgariei în Schengen.
Alte proiecte majore:
- dezbatere pe tema întrebării în 6 puncte adresată Comisiei Europene de Comisia INGE 2 (Interferențele străine în procesele democratice din UE, inclusiv dezinformarea). Citez din pct 4: Cum intenționează Comisia să elimine „caii troiani ai autocrațiilor” din interiorul instituțiilor UE?
- raport la extinderea cadrului financiar multianual 2021-2027. Parlamentul European propune revizuirea de urgență a acestuia, alocarea mai eficientă a fondurilor, flexibilizarea, dar fără a scădea pachetele financiare naționale prealocate sau a programelor UE. De asemenea, se cere un control parlamentar mult mai mare al tuturor cheltuielilor UE. Subliniez cererea de instituire a unui instrument special suplimentar cu caracter permanent, în afara plafoanelor CFM, astfel încât bugetul UE să poată reacționa rapid la crize și efectele lor sociale și economice”, a scris Rareș Bogdan pe Facebook.
Parlamentul European dorește o mai mare transparență
Conform europarlamentarului, Parlamentul European dorește o mai mare transparență a cheltuielilor din Uniunea Europeană.
„Totodată, Parlamentul dorește o mai mare transparență a cheltuielilor UE și cere introducerea unei baze de date interoperabile unice obligatorii care să permită monitorizarea beneficiarilor direcți și finali ai fondurilor într-un format care să poată fi citit automat.
- Decernarea Premiului Saharov pentru libertate de gândire. Anul acesta va fi acordat poporului ucrainean, care luptă să-și apere casele, suveranitatea, integritatea teritorială, dar și pentru democrație, statul de drept, apărarea valorilor europene. Ceremonia va avea loc miercuri, când președintele Ucrainei se va adresa plenului.
- dezbatere și vot pentru o lege privind autorizarea mai rapidă a instalațiilor de energie regenerabilă. Se prevede o obligație ca statele UE să se asigure că autorizațiile de instalare a echipamentelor pentru energia solară pe clădiri sunt livrate în 3 luni, iar pentru cele cu putere mai mică de 50kW să fie suficientă o notificare. Urmează să dispară obligația de a avea un studiu de impact asupra mediului
- raportul LIBE privind drepturi egale pentru persoanele cu dizabilități ajunge în plen
- Comisia va răspunde întrebărilor pe tema „Protejarea infrastructurilor strategice de influența Chinei”
- Stabilirea priorităților pentru Consiliul European din 15 decembrie.
- raportul Comisiei asupra situației jurnaliștilor și a implicațiilor asupra statului de drept”, a completat liberalul.
Repunerea pe ordinea de zi a Consiliului JAI a acestui subiect ţine de unanimitate
La rândul său, ministrul de Interne, Lucian Bode, a explicat că Repunerea pe ordinea de zi a Consiliului JAI a acestui subiect ţine de unanimitate, respectiv de o decizie favorabilă din partea Austriei.
„Votul, aşa cum aţi văzut, a fost unul politic şi nedrept pentru români şi pentru România. Chiar după ce votul a fost dat, la propunerea Poloniei, ministrul ceh Rassmusen, care deţine preşedinţia Consiliului UE, a întrebat dacă nu există procedură legală de a repune pe ordinea de zi chiar în timpul reuniunii Consiliului JAI de pe 8, iar opinia serviciului juridic al Comisiei a fost una cât se poate de clară, dacă există unanimitate, acest lucru se poate întâmpla.
În concluzie, repunerea pe ordinea de zi a acestui subiect ţine de unanimitate. Române de văzut, pentru că discuţiile la nivel bilateral vor continua. (..) Vom lucra în continuare la nivelul structurilor MAI pentru atingerea acestui obiectiv.
Mai întâi a avut o propunere de dezbatere, decizie şi vot pentru luna octombrie anul viitor, mai apoi şi-a schimbat poziţia şi a spus, în reuniunea respectivă, că ar fi de acord şi cu luna iunie, dar România a spus foarte clar, decizia trebuie luată în acest an şi ridicarea frontierelor să se realizeze etapizat pe parcursul anului 2023. Pe mine mă motivează ce au făcut structurile MAI în această perioadă şi reacţia românilor la votul exprimat de Austria”, a explicat Lucian Bode.