Anunț de ultimă oră pentru cei care au centrală! Cum plătești mai puțin la iarnă? Calculele sunt cât se poate de simple
Pentru a putea realiza un calcul, a fost luat drept exemplu o familie din Brașov, a cărei locuință este branșată la sistemul centralizat de termoficare. Aceasta ar putea plăti undeva între 200 și 400 de lei pe lună pentru întreținere.
De asemenea, facturile ar putea fi considerabil mai mari, chiar duble față de acest nivel, în sistemul bazat pe folosirea centralelor individuale de apartament, conform observatornews.ro
Potrivit sursei menționate, 5.800 de locuințe sunt branșate în momentul de față la sistemul centralizat de termoficare din Brașov, iar administratorii sistemului spun că au avut 1% cereri de debranșare și 10% cereri de rebranșare.
„Calculul se bazează și pe faptul că de la 1 noiembrie costul gigacaloriei va fi mai mic, pe fondul scăderii TVA, vorbim de un cost de aproximativ 233 de lei pe gigacalorie în municipiul Brașov”, a scris sursa menționată.
Sfaturi de la Guvern pentru a economisi curent electric și gaze
În altă ordine de idei, amintim că Guvernul vrea să îi învețe pe români cum să economisească energie prin elaborarea unui ghid. Așadar, românii vor afla din acel ghid care sunt intervalele din zi în care curentul electric este mai scump și când să folosească electrocasnicele pentru a face economie.
Un exemplu în acest sens ar fi ca românii să nu lase în timpul zilei consumatori mari de energie în priză, pentru că atunci este momentul când prețul curentului este cel mai ridicat, Totodată, românii ar trebui să folosească seara electrocasnicele mari precum mașina de spălat sau aspiratorul.
În privința economisirii gazelor, românii ar trebui să nu mai lase centrala pornită la o temperatura de 21-22 de grade în timpul zilei, atunci când nu e nimeni acasă, ci sub 20 de grade. Temperatura ar trebui crescută doar când ajung acasă și să țină deschise caloriferele doar în camera în care stau, potrivit Antena 3.
Surse din coaliție susțin că se ia în calcul bonificarea celor ale căror facturi de energie electrică erau mari, dar reușesc să le scadă cu 50 de KWh sau peste acest interval.
Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut românilor să reducă risipa de energie electrică. În caz contrar, s-a discutat în Guvern despre un sistem de sancțiuni pentru cei care nu respectă.