„Dacă va fi o iarnă grea față de cea de anul trecut, când sezonul rece a fost unul blând, atunci diferențele pot fi cu 10%, 20%. Însă, dacă iarna din 2022-2023 va fi la fel ca în iarna 2021-2022 atunci costurile vor fi egale cu cele de anul trecute. Datorită plafonării prețurilor la gaze, facturile ar trebui să fie la nivelul iernii trecute, din lunile ianuarie-februarie”, a declarat Rodica Muștea, auditor energetic, pentru Europa Liberă.

Conform informațiilor prezentate de către Agenției Naționale de Reglementare a Energiei (ANRE), În România mai sunt în aproximativ de 1,1 milioane de apartamente care sunt încălzite în sistem centralizat.

Prețul facturilor pentru încălzire variază în funcție și de prețul gigacaloriei. Mai precis, de nivelul subvenției acordate de către autoritățile locale, care speră să primească fonduri în acest sens din partea Guvernului României. Primăria orașului Suceava a solicitat deja 20 de milioane de lei din bugetul de stat.

Prețul la gaze continuă să crească la nivel mondial

Peste 80% din energia termică care ajunge în apartamente este produsă prin arderea gazelor care încălzesc apa distribuită de companiile de termoficare în caloriferele din locuințe. Restul de 20% se produce prin arderea cărbunelui sau păcurei.

Pe 1 octombrie va începe sezonul rece în Europa. Specialiștii de la Asociația Energia Inteligentă au estimat că prețul gazelor, deja aflat la un nivel ridicat, se va majora de cinci ori mai mult față de cum era în urmă cu doi ani. În 2020, un Megawatt-oră produs din gaz costa 30-40 de euro. În anul 2022, prețul mediu s-a ridicat la 180 de euro la bursa din Amsterdam (TTF), din Olanda, acesta fiind un cost de referință pentru Europa.

Estimările specialiștilor: Facturile românilor de anul acesta vor fi aproximativ ca cele de anul trecut

Conform datelor prezentate de Asociației Energia Inteligentă, prețurile tranzacționate pe bursele europene, cum ar fi Amsterdam sau Viena, se așteaptă să fie la finele acestui an, de 6 ori mai mari la cărbune și de 5 ori mai mari la gaze, față de cum era acum doi ani.

În consecință, conform experților de la „Energia Inteligentă”, prețurile gigacaloriei pentru energia termică distribuită în sistem centralizat ar avea următoarele valori: gaze – 270 dolari/Gcal, cărbune – 310 dolari/Gcal.

În ciuda scumpirilor uriașe la gaze  deja înregistrate pe piețele de specialitate, prețul facturilor pentru români nu ar trebui să crească față de cele achitate în ianuarie și februarie 2022.