Creșterea fiscalității ne pândește după colț

După ce Cristian Păun a transmis că „foarte curând se va ajunge la creșterea taxelor”, Bogdan Glavan a reacționat prin a puncta faptul că „echipa de șoc Cîțu-Boc nu ar putea produce altceva decât o ajustare macroeconomică FMI-style”.

Foarte curând se va ajunge la creșterea taxelor, spune Cristian Paun. Hai să recapitulăm istoria. După boom-ul din 2004-2008 a venit criza. Și odată cu criza a venit dl. Boc cu politica de austeritate, o politică 99% etatistă, așa cum am spus la vremea respectivă. A crescut TVA, au fost impuse taxe noi, au fost reduse salariile bugetarilor cu 25%. Reformă cu drujba, fără legătură cu liberalismul. Unde suntem azi?

– Prețurile cresc ca în 2008, e frenezie imobiliară, lumea sparge banii. Deficitul bugetar, crescut ca urmare a pandemiei, e la un nivel ridicat.
– Așteptăm banii din PNRR, însă nimeni nu spune că acești bani vor alimenta și mai mult cererea și tensiunile (deficit extern etc.) dintr-o economie unde producția nu ține pasul cu comenzile.
– Unii economiști cer de multă vreme creșterea taxelor.
– În PNRR sunt aluzii destul de transparente la creșterea impozitării, deci nu vom putea spune că nu am știut ce se pregătește.
– Dl. Boc este intens mediatizat”, a scris Bogdan Glavan pe Facebook.

Creșterea fiscalității pândește după colț

Mai apoi, acesta a punctat că trebuie să ne așteptăm la o creștere a fiscalității, chiar dacă „ar fi trist să asistăm la noi taxe”.

„Da, și eu cred că creșterea fiscalității pândește după colț. Ar fi trist să asistăm la noi taxe, dar asta se întâmplă când colectarea taxelor existente este mai proastă ca în Bulgaria, când reformele sunt sublime dar lipsesc cu desăvârșire, când la putere ajunge cineva ros de vanitate (vanitatea, păcatul lui favorit, va amintiți?).

Da, și eu cred că echipa de șoc Cîțu-Boc nu ar putea produce altceva decât o ajustare macroeconomică FMI-style. Corespunde atât cu expertiza cât și cu pedigree-ul intelectual al echipei. Ține-ți-vă bine pentru următoarele alegeri generale, istoria nu se repetă, dar rimează”, a conchis profesorul universitar.