Un studiu realizat recent de către Centrul de Control şi Prevenire al Bolilor (CDC) din SUA pe dozele de Pfizer şi Moderna arată că eficacitatea celor trei doze de vaccin scade semnificativ după a patra lună. Din acest motiv, autorii studiului susțin că „trebuie luată în considerare administrarea dozelor suplimentare pentru a susţine sau a îmbunătăţi protecţia” față de COVID-19.
Ce se întâmplă după a patra lună? Totul a fost confirmat
În acest context, autorii studiului realizat de către Centrul de Control şi Prevenire al Bolilor (CDC) din SUA spun că descoperirea respectivă confirmă „faptul că protecţia conferită de vaccinurile ARNm a scăzut în lunile de după primirea celei de-a treia doze de vaccin”.
„Descoperirea confirmă faptul că protecţia conferită de vaccinurile ARNm a scăzut în lunile de după primirea celei de-a treia doze de vaccin. Trebuie luat în considerare administrarea dozelor suplimentare pentru a susţine sau a îmbunătăţi protecţia”, au informat autorii, conform informațiilor transmise de france24.com
Amintim că eficacitatea dozei booster de vaccin împotriva spitalizării a fost de 91% în primele două luni. Totuși, aceasta a scăzut la 78% în a patra lună. În cazul tulpinii Omicron, cifrele sunt la rândul lor în scădere, înregistrând valori de 87% la două luni după administrare şi de 66% în a patra lună.
Pfizer câștigă o suma imensă în 2022 datorită vaccinului și pastilei anti-COVID
Amintim că gigantul farmaceutic american a estimat marți, 8 februarie, că va înregistra anul acesta venituri de aproximativ 32 de miliarde de dolari din vânzarea vaccinului anti-COVID. Totodată, Pfizer a transmis și că se așteaptă la alte 22 de miliarde de dolari din vânzările Paxlovid, medicamentul său antiviral pentru COVID-19, potrivit informațiilor transmise de reuters.com
Analiştii prognozau vânzări de 33,79 miliarde de dolari pentru vaccinul COVID-19 şi de 22,88 miliarde de dolari pentru Paxlovid. Vaccinul, bazat pe tehnologia ARNm care stă și în spatele produsului de la rivalul Moderna, este utilizat în peste 160 de țări, inclusiv în SUA.
Pfizer își propune să producă peste 4 miliarde de doze în 2022, cu 1 miliard mai mult faţă de anul precedent. Paxlovid, medicamentul pentru tratarea COVID-19, s-a dovedit promițător în reducerea spitalizărilor și a deceselor la pacienții cu risc ridicat, iar compania se așteaptă să producă cel puțin 120 de milioane de seturi de tratament cu acest medicament, conform sursei menționate.
În total, Pfizer a estimat pentru 2022 vânzări de la 98 la 102 miliarde de dolari, tot sub estimările de 105,48 miliarde de dolari ale analiștilor. Amintim că România a primit aproximativ 18 milioane de doze de vaccin Pfizer BioNTech și au administrate peste 11 milioane de doze. Paxlovid a fost aprobată la sfârșitul lunii ianuarie de Agenţia Europeană pentru Medicamente, însă autoritățile de la București nu au reușit să ajungă la un acord cu producătorul american Pfizer.