Este necesară o a patra doză? Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE are dubii
Așadar, şeful Strategiei Vaccinurilor la EMA are dubii cu privire la necesitatea unei a patra doze de vaccin de rapel pentru Covid-19 şi a spus că în prezent nu există date care să susțină această abordare, conform informațiilor transmise de reuters.com
„În timp ce utilizarea rapelurilor suplimentare poate face parte din planurile de urgenţă, vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”, a declarat Marco Cavaleri, şeful Strategiei Vaccinurilor la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), într-o conferinţă de presă.
Există riscul de a supraîncărca sistemul imunitar al oamenilor
Oficialul EMA şi-a exprimat îngrijorarea că o strategie de a administra un rapel la fiecare patru luni prezintă, ipotetic, riscul de a supraîncărca sistemul imunitar al oamenilor şi de a duce la oboseală în rândul populaţiei.
De asemenea, Marco Cavaleri a mai spus că sunt necesare mai multe date despre impactul noii variante asupra vaccinurilor şi o mai bună înţelegere a evoluţiei valului actual pentru a decide dacă este necesar un vaccin specific pentru Omicron.
„Este important să existe o discuţie bună în jurul alegerii compoziţiei vaccinului”
„Este important să existe o discuţie bună în jurul alegerii compoziţiei vaccinului pentru a ne asigura că avem o strategie care nu este doar reactivă… şi să încercăm să venim cu o abordare care să fie potrivită pentru a previne o variantă viitoare”, a spus el.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a arătat că discută în prezent cu dezvoltatorii de vaccinuri în cazul în care va fi nevoie de un vaccin actualizat, dar a adăugat că orice astfel de schimbare ar trebui să fie coordonată la nivel global.
Mai sunt eficiente vaccinurile anti-Covid împotriva Omicron?
Varianta Omicron generează din ce în ce mai multe semne de întrebare. În acest sens, experții sanitari aduc clarificări. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a vorbit despre eficiența vaccinurilor anti-COVID, împotriva acesteia.
Chiar dacă varianta Omicron a fost depistată în urmă cu aproape două luni, sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla dacă vaccinurile anti-COVID-19 existente oferă o protecţie adecvată împotriva acesteia, transmite OMS.
De menționat este faptul că studiile sunt necesare chiar dacă producătorii de vaccinuri dezvoltă o nouă generaţie de seruri. OMS face referire și la cea mai recentă notă de informare a agenţiei ONU, care și-a propus să răspundă celor mai importante întrebări despre noua variantă de coronavirus apărută prima dată în noiembrie, precum cele legate de severitatea, transmisibilitatea şi abilitatea sa de a evita protecţia oferită de vaccinurile existente. Aceasta stabileşte, de asemenea, priorităţile pentru statele sale membre.
Pe de altă parte, agenția ONU nu a putut da un răspuns la una din întrebările cheie „dacă este nevoie de un nou vaccin specific pentru Omicron”. În acest sens, OMS precizează că mai este nevoie de timp pentru a fi stabilite aceste aspecte.