Anunț de ultimă pentru românii care au telefoane mobile! Este informația momentului chiar de la Guvern

telefon mobil smartphone

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul Mediului a prezentat astăzi noua aplicație prin care se poate monitoriza calitatea aerului prin intermediul celor 162 de stații de monitorizare amplasate la nivel național. Barna Tanczos a precizat că programul a fost finanțat din Fondul de Mediu, pe baza unui contract de finanțare semnat între AFM și Ministerul Mediului.

CalitateAer este noua aplicaţie de monitorizare finanţată din Fondul de Mediu, pe baza datelor centralizate de toate cele 162 de staţii de monitorizare amplasate la nivel naţional, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

Prin aplicație se pot urmări cele 162 de staţii din ţară

„Programul este finanţat din Fondul de Mediu, pe baza unui contract de finanţare semnat între AFM şi Ministerul Mediului, şi are practic două loturi. Partea de software, aplicaţie dezvoltată pentru această monitorizare, şi Lotul 2 – partea de furnizare de analizoare şi de auto-laboratoare pentru a creşte acurateţea datelor şi în zonele unde au fost semnalate foarte multe probleme legate de calitatea aerului.

Locaţiile au fost, astfel, stabilite mai ales în jurul Bucureştiului, Bucureşti şi Ilfov, în funcţie de hotspoturile, de punctele fierbinţi, acolo unde în trecut au fost foarte multe probleme cu calitatea aerului.

Aplicaţia se numeşte CalitateAer, se poate descărca din App Store şi din Google Play şi se poate instala pe telefon, fără nicio problemă. Prin această aplicaţie se pot urmări cele 162 de staţii din ţară”, a spus Tanczos.

Staţiile de monitorizare se află momentan într-o perioadă de revizie

Ministrul a precizat că staţiile de monitorizare sunt funcţionale tot timpul, însă la acest moment se află într-o perioadă de revizie, de mentenanţă.

„Unele dintre ele sunt în curs de racordare la reţeaua de energie electrică, acolo unde nu s-au finalizat încă aceste proceduri şi monitorizează patru indicatori: PM10 şi PM2,5 – un indicator foarte important în ceea ce priveşte particulele în suspensie care definesc calitatea aerului din acest punct de vedere, dioxid şi oxizi de azot – No2 şi Nox, foarte important, pentru că oferă o imagine reală cu privire la traficul care impactează calitatea aerului, ca şi PM2,5, în oraşe, dioxidul de sulf şi ozonul. Indicatorii sunt în fiecare staţie urmăriţi şi prin această aplicaţie.

Calitatea aerului este definită prin Bun, Extrem de rău şi Rău. Acolo veţi putea vedea care sunt încadrările, pe verde sau pe roşu, acolo unde problemele sunt grave şi acolo unde calitatea aerului este impactată de poluare în zona oraşului şi în zonele limitrofe.

Din acest contract am achiziţionat 11 analizoare pentru diverse locaţii în ţară – Iaşi, Cluj, Braşov, şi 19 pentru zona Bucureşti-Ilfov. Aceste 19 analizoare sunt, deja, la partea de punere în funcţiune. Nouă dintre ele sunt racordate şi la reţeaua de energie electrică, 10 sunt în curs de branşare. În zona Bucureşti-Ilfov avem 30 de puncte fixe care sunt funcţionale”, a menţionat Barna Tanczos.

Proiect pentru dotarea Gărzii de Mediu

Acesta a adăugat că, în Lotul 2 din contract au fost cumpărate patru autolaboratoare echipate cu aparatură necesară pentru monitorizare şi analiză a calităţii aerului.

„Acestea sunt date în folosinţa APM-urilor judeţene la Bacău, Braşov, Bucureşti şi Iaşi. Oraşele au fost alese în funcţie de acele probleme cu calitatea aerului care sunt oficializate, să spun aşa, prin infringementul la adresa României pe calitatea aerului, pe cele cinci oraşe mari: Bucureşti, Iaşi, Braşov, Timişoara şi Cluj.

În paralel, avem un proiect finanţat prin POIM pentru o dotare a Gărzii de Mediu cu aparatură similară, astfel încât atât auto-laboratoarele, cât şi capacitatea noastră de a monitoriza prin instalaţie mobilă calitatea aerului să fie dezvoltate.

Acest proiect finanţat prin POIM este în fază de procedură de achiziţie publică. S-a finalizat caietul de sarcini, în zilele următoare va fi încărcată licitaţia în SEAP şi acolo vorbim de o sumă de peste 50 de milioane de lei, sumă care va finanţa practic această reţea mobilă de monitorizare a calităţii aerului. Acolo avem şi drone, avem şi laboratoare mobile similare cu cele pe care le-am cumpărat deja”, a subliniat Barna Tanczos.

În prezent, în România, calitatea aerului este monitorizată cu 162 de staţii de măsurare, ce fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) şi furnizează, în timp real, Comisiei Europene (CE), informaţii pe această temă.

Ministerul Mediului a demarat procesul de extindere a RNMCA cu 60 de staţii noi de măsurare, atât în Bucureşti, cât şi în 30 de oraşe din ţară.