Valeriu Gheorghiţă: Intensitatea acestora este similară
Potrivit acestuia, numărul de reacții adverse și intensitatea acestora este similar cu ce se înregistra după doza unu și după doza doi.
„Din datele pe care eu le am disponibile, cred că domnul secretar de stat Baciu are mai multe informații, însă eu știu că o persoană care face și doza trei, dacă își descarcă din nou certificatul digital va apărea și această doză inclusă, deși trebuie să înțelegem foarte clar că validitatea certificatului nu se modifică, adică cele două doze sunt suficiente ca să ateste faptul că o persoană este vaccinată cu schemă completă la acest moment.
În ceea ce privește întrebarea legată de profilul de siguranță, datele, iarăși, din Israel, ne arată că la doza 3 numărul de reacții adverse și intensitatea acestora este similar cu ce se înregistra după doza unu și după doza 2, ba chiar a fost mai mic aș putea să vă spun, însă chiar și autorii din Israel bănuiesc de fapt o subraportare a acestora, pentru că, în general, oamenii care au experiența de la prima doză, de la a doua doză, nu mai raportează efectele minore, durerea locală, disconfortul local. Deci, per ansamblu, prevalenţa şi cumulul de reacții adverse a fost similar cu ce s-a înregistrat la primele două doze”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la TVR1.
De asemenea, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID a vorbit și despre reacțiile adverse după a treia doză din gama Moderna.
„Este acelaşi profil. De altfel, Agenția Europeană a Medicamentului a transmis ieri printr-un comunicat de presă că în momentul de față se evaluează datele științifice pentru recomandarea dozei de booster, dozei de rapel, tuturor persoanelor cu vârsta de peste 12 ani care au fost vaccinate cu vaccinul de la compania Moderna. Deci sunt date similare, nu ne așteptăm să fie diferențe între cele două tipuri de vaccinuri care până la urmă folosesc aceeași tehnologie și toate studiile ne-au arătat o eficacitate similară pe grupe de vârstă”, a completat acesta.
Ce se întâmplă cu persoanele vaccinate cu schema iniţială, care, între timp, au fost infectate?
Mai apoi, specialistul a fost întrebat și ce se întâmplă cu persoanele vaccinate cu schema iniţială, care, între timp, au fost şi infectate cu SARS-CoV-2.
„În această situaţie, dacă avem o schemă de vaccinare completă şi avem şi istoric de trecere prin boală, nu este contraindicată efectuarea dozei a treia, dar, practic, putem să temporizăm acest moment, putem să amânăm decizia de efectuare a dozei trei, însă nu există o contraindicaţie sau nu există probleme de singuranţă la persoanele care sunt vaccinate cu schemă completă şi care au şi istoric de trecere prin boală”, spune Valeriu Gheorghiţă.
Sursă foto: captură video