Guvernul Ciolacu continuă să ofere ajutoare de stat

Premierul României, Marcel Ciolacu, a dat asigurări că Executivul continuă să ofere ajutoare de stat și că va cere Consiliului Concurenței să analizeze nivelul lor și fiecare program în parte. A spus că, în funcție de randamentul programelor și de numărul de locuri de muncă noi create, se va stabili care dintre ele au fost cele mai eficiente.

În opinia lui, aceste ajutoare de stat ar trebui gestionate exclusiv de Ministerul de Finanțe, deoarece cele mai eficiente până acum au fost cele administrate de acest minister.

El a mai spus că se vor reinvesti în economie cel puțin 2% din PIB și că bugetul, despre care a subliniat că a fost construit „prudent” și „corect” de Ministerul de Finanțe, va fi adoptat de Executiv până la finalul lunii și apoi trimis în Parlament.

„Continuăm cu ajutoarele de stat, o să solicităm şi de la Consiliul Concurenţei care este nivelul şi fiecare program punctual (…) dar, în funcţie de randament şi de locurile de muncă noi create, vom vedea care au fost cele mai eficiente. Eu cred că aceste ajutoare de stat ar trebui focusate numai la Ministerul de Finanţe.

Cele mai eficiente au fost cele gestionate de Ministerul de Finanţe. O să întoarcem înapoi în economie minimum de 2% din PIB. Bugetul, construit ”prudent” şi ”corect” de către Ministerul de Finanţe, va fi adoptat până la finalul lunii de către Guvern şi va fi trimis în Parlament”, a spus liderul social-democraților în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul de resort și-a fixat obiectivul de 29,6% venituri din PIB

Premierul României a spus că, anul trecut, s-a înregistrat o creștere a veniturilor, de la 27% – procentul consacrat de mai mulți ani – la aproximativ 29,6%. El estimează ca, până la final, să se ajungă la 30,1%, ceea ce ar însemna că, pentru prima oară, România va avea cifra 3 în față la veniturile din PIB.

De asemenea, ministrul de resort și-a fixat obiectivul de 29,6% venituri din PIB. Astfel, ținta din jalonul 206 din PNRR, care presupunea o creștere a veniturilor din PIB cu cel puțin 2,5 puncte procentuale, a fost atinsă. Totuși, a precizat că România a negociat o reducere a acestui prag la o creștere de doar 1,1 puncte procentuale. În continuare, rămâne de îndeplinit jalonul 207, care este inclus în cererea de plată numărul 5 și vizează echilibrarea.

„Am avut o creștere a veniturilor, anul trecut, de la 27%, acel 27 consacrat de altfel mai mulți ani, la aproximativ 29,6, cred că până la final va fi 30,1, pentru prima oară România va avea cifra 3 în față de venituri din PIB. În continuare domnul ministru și-a stabilit un 29,6 venituri din PIB, asta înseamnă că din jalonul 206 am și îndeplinit acea solicitare prevăzută în PNRR ca să creștem veniturile din PIB cu minimum 2,5 puncte procentuale, noi negociind de fapt o reducere la 1,1 puncte procentuale creștere venituri, rămânând ca jalonul 207, cel din cererea de plată numărul 5, să facem echilibrare”, a spus premierul României, Marcel Ciolacu.