Autoritățile din întreaga lume vin cu o serie de recomandări în ceea ce privește modul de pregătire și preparare a cărnii de pui. Printre cele mai comune practici este să spălăm înainte de a o pune la gătit carnea de pui, însă acest lucru pare să nu fie corect. Care este, de fapt, explicația?
Autoritățile pentru siguranță alimentară și autoritățile de reglementare din întreaga lume recomandă să nu spălați păsările de curte crude înainte de a le găti. Acest lucru se datorează faptului că spălarea puiului poate împrăștia bacterii periculoase prin bucătărie. Cel mai bine este să gătiți bine puiul fără să-l spălați, astfel încât să fie sigur pentru consum.
În ciuda acestui fapt, spălarea puiului rămâne un lucru obișnuit. Un sondaj realizat de Consiliul de informare privind siguranța alimentară din Australia a arătat că aproape jumătate dintre bucătarii australieni au spălat puii întregi înainte de a-i găti. Un studiu din Olanda a arătat că 25% dintre consumatori își spală puiul adesea sau aproape întotdeauna, transmite The Conversation.
Carnea de pui și germenii
Temperaturile incorecte de gătire și contaminarea încrucișată între diferite alimente sunt doi dintre cei mai importanți factori legați de bolile de origine alimentară. Acest lucru este deosebit de relevant pentru carnea de pasăre.
Două dintre principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare sunt bacteriile Campylobacter și Salmonella, care se găsesc frecvent pe carnea de pasăre crudă.
În Australia, cazurile raportate de Campylobacter și Salmonella aproape că s-au dublat în ultimele două decenii. Din cele aproximativ 220.000 de cazuri de infecție cu Campylobacter în fiecare an, 50.000 pot fi atribuite fie direct, fie indirect cărnii de pui.
Miturile privind spălarea cărnii de pui
O analiză a răspunsurilor consumatorilor la o campanie de educare cu privire la pericolele spălării cărnii de pasăre crude a făcut lumină asupra motivelor pentru care mulți oameni încă spală puiul crud înainte de a-l găti.
Unii cred că este necesar să se spele fecalele și alte materii de pe carnea de pui. De fapt, tehnicile moderne de procesare înseamnă că toate carcasele de pui nu necesită o curățare suplimentară. Alții cred că spălarea cu o soluție ușor acidă, cum ar fi oțetul sau sucul de lămâie, va distruge bacteriile.
Dimpotrivă, cercetările au arătat că spălarea cărnii de pasăre crude în suc de lămâie sau oțet nu elimină bacteriile și poate crește riscul de contaminare.
Ce faci dacă totuși vrei neapărat să speli carnea de pui?
Deși spălarea cărnii de pasăre crude nu este recomandată, se pare că unele gospodine sunt reticente în a renunța la acest vechi obicei. Dacă insistați să spălați carnea de pui, luați în considerare posibilitatea de a o face într-o chiuvetă cu apă, mai degrabă decât sub apa de la robinet.
Folosiți un prosop de hârtie pentru a șterge orice lichid, aruncați prosopul și curățați bine după aceea. Acest lucru va ajuta la reducerea riscului de contaminare încrucișată și va menține bucătăria în siguranță.
De asemenea, trebuie neapărat vă spălați pe mâini după ce manipulați carnea crudă.