Adevărul despre pieptul de pui! Carnea de pui nu conține carbohidrați și este săracă în grăsimi, făcând-o alimentul perfect pentru siluetă. Pieptul de pui este o sursă bună de proteine, fiind folosit în diferite mâncăruri și de către cei care nu țin regim de slăbire. Este clasificată drept „carne albă” de pui (spre deosebire de pulpele de pui), și poate fi savurată la grătar, la cuptor, prăjită sau fiartă.
Eatingwell arată cât de sănătos este pieptul de pui, subliniind că aminoacizii din compoziția sa au o acțiune tonică asupra sistemului nervos și scad apetitul. Triptofanul, unul dintre aminoacizii esențiali, ameliorează anxietatea, depresia și insomnia.
Sursă de proteine inclusă în dieta mediteraneană
Pieptul de pui este o sursă de proteine bogată în nutrienți, care se încadrează în multe diete populare, inclusiv în dieta mediteraneană. În plus, pieptul de pui conține vitamina B6, care ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge. Această vitamină, împreună cu acidul nicotinic, favorizează buna funcționare a metabolismului, reducând riscul unui atac de cord.
Potrivit USDA, o porție de 85 de grame de piept de pui gătit, fără piele, conține:
Calorii: 128
Proteine: 26 g
Grăsimi totale: 3 g
Grăsimi saturate: 1 g
Carbohidrați: 0 g
Fibre alimentare: 0 g
Zahăr: 0 g
Calciu: 4 mg
Sodiu: 44 mg
Fier: 1 mg
Puiul oferă și alți micronutrienți, inclusiv colină, vitamina B12, tiamină, vitamina B6, zinc și acid pantotenic (vitamina B5).
De ce să alegeți pieptul de pui
Dacă sunteți în căutarea unui aliment fără grăsimi și bogat în proteine, încărcat cu micronutrienți, alegeți pieptul de pui. Pieptul de pui conține fosfor, un mineral important pentru organism. Acesta ajută la menţinerea sănătaţii dinților şi a oaselor, şi de asemenea, ajută la funcţionarea corectă a rinichilor, ficatului şi a sistemului nervos central. Nu în ultimul rând, carnea de pui are un mare avantaj pentru bărbaţi. Carnea este o sursă excelentă de zinc şi seleniu (două minerale esenţiale pentru fertilitate). Zincul ajută la reglarea nivelului de testosteron şi îmbunătăţeşte fertilitatea masculină.
Controlul greutății
Când vine vorba de controlul greutății, un macronutrient care pare să-i ajute pe oameni să-și atingă obiectivele sunt proteinele. O meta- analiză din 2021, publicată în Nutrients, a constatat că persoanele care își cresc aportul de proteine pot slăbi mai ușor decât cei care nu fac asta. Proteinele sunt sățioase și de aceea sunt incluse în multe regimuri de slăbire.
Sănătatea cardiovasculară
Potrivit Asociației Americane a Inimii, consumul de carne de pasăre, cum ar fi pieptul de pui, poate face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă. Datele arată că un aport ridicat de carne de pui nu contrbuie la riscul de boli cardiovasculare. O recenzie din 2022 publicată în Nutrients sugerează că un consum de carne albă slabă (cum este pieptul de pui) poate avea efecte benefice asupra factorilor de risc cardiometabolici.
Scade riscul de diabet de tip 2
Un studiu de cohortă din 2019, cu peste 53.000 de participanți, publicat în Jurnalul European de Nutriție, arată că înlocuirea cărnii roșii procesate cu carne de pui este legată de un risc mai scăzut de diabet de tip 2.