Omenirea crește și sacrifică anual 74 de miliarde de pui

În prezent, omenirea crește și sacrifică, anual, 74 de miliarde de pui, o cifră care care va crește la aproximativ 85 de miliarde anual, până în 2032, cu 15% mai mult, susține raportul. Prin comparație, numărul de bovine și porci va crește la aproximativ 365 de milioane și, respectiv, 1,5 miliarde, până în 2032. Țările cu venituri mari reprezintă doar 16% din populația lumii și 33% din consumul de carne.

Dar asta se schimbă rapid: în timp ce consumul cărnii stagnează în țările cu venituri mari și se așteaptă să scadă în Europa, în următorul deceniu, va crește rapid în regiunile cu venituri medii, cum ar fi cea mai mare parte din Asia și din America Latină. Pe măsură ce sute de milioane de oameni vor intra clasa de mijloc globală, se așteaptă ca populația mondială de găini să ajungă la niveluri incomensurabile.

De ce lumea este cucerită de pui

Trecerea globală de la carnea roșie la carnea albă poate fi explicată, în parte, prin economie: puii sunt mult mai ieftin de crescut. Inflația, combinată cu stagnarea salariilor globale, determină oamenii să caute o carne mai ieftină. În plus, păsările și peștele sunt, în general, percepute ca fiind mai sănătoase decât carnea de porc și de vită. Deși producția de pui și pește sunt nocive pentru mediu, au o amprentă de carbon mult mai mică decât a cărnii roșii.

Asta se adaugă unei lumi care este dominată de găini; mai mult de nouă păsări sunt sacrificate în fiecare an pentru fiecare om de pe Pământ. Deoarece puii sunt mici, e nevoie de aproximativ 100 de pui pentru a obține cantitatea echivalentă de carne de la o vacă.

Mâncăm o cantitate atât de mare de pui, încât unii arheologi cred că oasele lor vor defini epoca actuală. Trilioanele de oase de pui pe care le vom lăsa în urmă civilizațiilor viitoare vor vorbi despre ingeniozitatea umană de a domina natura pentru a produce din ce în ce mai multă carne, dar și despre incapacitatea noastră de a o consuma carne în limite normale, subliniază Vox.

În ce am transformat puii

În încercarea de a pune mai multă carne de pasăre pe masă, industria a transformat puii în așa numiții ”pui Frankenstein”. Puii de azi sunt crescuți pentru a deveni incredibil de mari și cât mai repede, atingând greutatea pieței în doar șase, până la șapte săptămâni, cântărind de cinci ori mai mult decât rasele anterioare. Totul a cauzat o serie de probleme de sănătate ale păsărilor, făcându-i pe activiști să numească găinile și puii „prizonieri în propriile lor corpuri”.

Mulți pui se luptă să meargă și ajung să-și petreacă mare parte din scurta lor viață stând în propriile deșeuri, în depozite masive, slab luminate, lângă alte zeci de mii de alți pui. În ultimii ani, organizațiile de protecție a animalelor au făcut campanii pentru a determina marile corporații alimentare să se angajeze să trateze mai bine puii, dar un raport recent a constatat că multe companii una au spus și alta au făcut.

Vom începe să mâncăm mai puțină carne în 2075?

Creșterea economică duce la o producție și la un consum mai mare de alimente, ceea ce, la rândul lor, au ca rezultat o creștere mai rapidă a populației și o speranță de viață mai lungă. Implicit, o producție crescută de carne pentru a sătura populația. Mai puțini oameni sunt subnutriți astăzi, decât erau în anii 1970, iar spectrul foametei s-a diminuat.

Dar ciclul a fost dezastruos pentru mediu și animale. Raportul OCDE-FAO speculează că acest ciclu ar putea începe să se inverseze în jurul anului 2075. Țările cu venituri medii vor conduce la o creștere a consumului de carne, până în 2040, anticipează raportul, iar țările cu venituri mici vor stimula cererea până în 2075. După aceea, cererea globală de carne ar putea începe să scadă.