Carnea de pui este favorita multor oameni, în special a copiilor. În trecut, era o sursă de proteine și de vitamine dar acum, poate reprezenta un pericol pentru sănătatea noastră.
Potrivit noilor studii efectuate de specialiști în domeniul sănătății publice, carnea de pui conține în prezent de șase ori mai multă grăsime decât avea acum 150 de ani. De asemenea, puii sunt injectați cu hormoni de creștere, care au un potențial cancerigen ridicat. Hormonii sunt prezenți în aproape toată carnea de pui comercializată.
Beneficiile cărnii de pui
Cu toate acestea, are și beneficii. De exemplu, porție de carne de pui îți asigură jumătate din necesarul zilnic de proteine, adică acei nutrienți extrem de importanți pentru organismul nostru care transformă în energie și cu prevenirea pierderii masei osoase.
De asemenea, este bogată în vitamina B, având astfel proprietăți energizante. Vitamina B este esențială pentru procesarea carbohidraților și pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge. Carnea de pui poate contribui și la creșterea imunității, deoarece în compoziția ei se regăsește și seleniu, un mineral care stimulează secreția de glutation, numit „antioxidantul miraculos” sau „proteină vieții”.
Carnea de pui, deteriorată din cauza hormonilor de creștere
În ciuda beneficiilor, hormonii de creștere folosiți la carnea de porc, vită, oaie, găini și a altor păsări cresc riscul de cancer la sân în cazul femeilor, cancer de prostată la bărbați sau cancer digestiv.
Cel mai utilizat hormon de creștere este, probabil, estrogenul. Expunerea repetată la acest hormon poate duce la dereglări hormonale și metabolice, în special la copii și adolescenți. Se poate instala pubertatea precoce, celulita la vârste fragede, și creșterea în greutate. Carnea de pui cu hormoni poate provoca obezitate în cazul adulților.
Potrivit studiilor, anumite sortimente pot fi infectate cu o tulpină a bacteriei Escherichia coli, rezistență la antibiotice, care poate cauza infecții ale vezicii urinare la femei. Aceasta poate ajunge în corpul unui om prin simpla manipulare a cărnii de pui, scrie sfatulmedicului.ro.
Bacteriile prezente în carnea de pasăre
Temperaturile incorecte de gătire și contaminarea încrucișată între diferite alimente sunt doi dintre cei mai importanți factori legați de bolile de origine alimentară. Acest lucru este deosebit de relevant pentru carnea de pasăre.
Două dintre principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare sunt bacteriile Campylobacter și Salmonella, care se găsesc frecvent pe carnea de pasăre crudă.
În Australia, cazurile raportate de Campylobacter și Salmonella aproape că s-au dublat în ultimele două decenii. Din cele aproximativ 220.000 de cazuri de infecție cu Campylobacter în fiecare an, 50.000 pot fi atribuite fie direct, fie indirect cărnii de pui.