Secretarul de stat și șeful DSU, Raed Arafat, a vorbit duminică despre certificatul verde. După ședința de Guvern, acesta a preferat să nu comenteze nicio declarație făcută de premierul Nicolae Ciucă sau de alți miniștri cu privire la ceea ce se va întâmpla cu certificatul verde.
Pe de altă parte, șeful DSU a precizat că discuțiile există la nivelul Guvernului și al Parlamentului, el urmând să primească decizia finală.
„Nu am ce să spun, e o discuție care va fi la nivelul Guvernului și în Parlament. Sunt declarații ale premierului, miniștrilor, nu le comentez. Vom vedea care va fi decizia finală”, a spus Raed Arafat.
De menționat este faptul că precizările șefului DSU vin după ce sâmbătă, Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății, a fost întrebat când ar veni soluţia legislativă privind certificatul COVID şi dacă va fi o ordonanţă de urgenţă sau o lege.
Rafila, despre eliminarea certificatului verde
În acest context, Rafila declara că se va decide dacă soluția se va da din partea Guvernului sau va ajunge direct în Parlament. Totodată, acesta a mai subliniat și faptul că certificatului verde nu trebuie să fie în niciun fel discriminator.
„Oricum, şi o soluţie a Guvernului tot în Parlament ajunge până la urmă. Noi trebuie să creăm cadrul, să nu legăm soluţia legislativă de introducere, introducerea, pe baza unui altgoritm, aşa cum v-am spus, dar soluţia legislativă ar trebui să fie luată până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, până la finele acestui an. (…) Rămâne să discutăm cu toate instituţiile implicate, oricum lucrul ăsta va trebui discutat şi în cadrul Coaliţiei, trebuie asumat din punct de vedere politic, încât să răspundem acestei urgenţe de sănătate publică şi să creăm un mecanism transparent şi predictibil şi cunoscut de utilizare a acestui certificat COVID, care nu trebuie să fie în niciun fel discriminator”, a declarat Rafila.
În ceea ce privește dezactivarea acestuia, șeful DSU preciza sâmbătă că ar urma să aibă o dublă cheie de control. Mai exact, nu este vorba doar despre scăderea numărului de infectări, ci despre atingerea anumitor incidențe foarte mici.
Astfel, o incidență de 0,5 raportată pe mai multe săptămâni ar putea duce la eliminarea certificatului verde.
„Nu este vorba numai de scăderea numărului de cazuri, timp de 3 săptămâni, să spunem, un exemplu, nu trebuie să-l luaţi ca atare, ci şi de atingerea unei incidenţe cumulate foarte mici care nu mai reprezintă o problemă pentru sănătatea publică. Vă dau o cifră, tot aşa, ca şi exemplu, (…) să zicem o incidenţă sub 0,5 ar putea să fie convenabilă.
Problema mare în România a fost legată de sentimentul de obligativitate, de coerciţie, care a fost cuplat cu acest instrument, care, vedeţi, nu se mai numeşte certificat verde, pentru că UE l-a desemnat să fie doar pentru libera circulaţie între statele membre şi atunci încercăm să-l adaptăm să spunem că este certificat COVID. Dar, cred că toată lumea îşi dă seama că e mult mai puţin periculos să te vaccinezi decât să nu o faci sau să trebuiască să te testezi foarte frecvent”, a declarat Rafila.