Este vestea momentului pentru aceşti români! Pot ieşi la pensie chiar în acest an. S-a aflat ce trebuie să facă pentru a ieşi la pensie. Autorităţile au făcut public ghidul complet.
Ce trebuie să facă ca să ieşi la pensie?
S-a aflat ce trebuie să faci ca să ieşi la pensie chiar în acest an, 2021. Actuala lege a pensiilor care va fi modificată, conform ministrului Muncii, Raluca Turcan, dar şi a premierului Florin Cîţu.
Prin modificarea legii, Guvernul vrea eliminarea inechităţilor. Aceasta urmează să cuprindă vârsta şi stagiile minime şi maxime pentru ieşirea la pensie.
Dacă pentru bărbaţi este stabilită încă din luna martie 2015 ieşirea la pensie (pentru limită de vârstă) la vârsta de 65 de ani, cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi un stagiu minim de cotizare de 15 ani, nu la fel stau lucrurile şi pentru femei.
Potrivit actualei legi, vârsta de pensionare a femeilor creşte gradual până în anul 2030, când femeile pot ieşi la pensie la vârsta de 63 de ani, tot cu un stagiu complet de cotizare de 35 ani, ca şi în cazul bărbaţilor, şi un stagiu minim de cotizare de 15 ani.
Acest lucru înseamnă că pentru a putea ieşi la pensie fără penalizare femeile ar trebui să fi muncit de la 18 ani. Legea permite însă femeilor să opteze în scris pentru ieşirea la pensie la vârsta de 65 de ani. Vârsta de pensionare a femeilor în acest an şi 2022 poate fi văzută în tabelul de mai jos:
Vârste standard de pensionare, stagii complete şi stagii minime de cotizare
Mai mult, s-a aflat şi ce documente sunt necesare pentru ieşirea la pensie pentru limită de vârstă Pe site-ul CNPP este publicată o listă a documentelor necesare înscrierii la pensie pentru limita de vârstă, după caz:
cerere pentru înscrierea la pensie (anexa nr. 6 la norme);
carnetul de muncă (original şi copie);
carnetul de muncă pentru membrii CAP (original şi copie);
carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original şi copie);
alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;
actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie (original şi copie);
livretul militar (original şi copie);
diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;
dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ universitar din străinătate;
adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);
adeverinţa privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau II de muncă, în condiţii deosebite şi speciale , în original (anexa nr. 12, anexa nr. 13, anexa nr. 14 la norme);
procura specială, pentru mandatar (original şi copie);
acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, şi/sau al Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare;
alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.