Anunț despre intrarea în Schengen: Granițele dintre România și Bulgaria trebuie sa cadă

aderarea la Schengen, Austria

SURSA FOTO: Dreamstime

Un europarlamentar bulgar a venit cu o propunere cel puțin ciudată. Politicianul a spus că dacă România și Bulgaria nu vor fi acceptate în Schengen până la Crăciun, graniţele dintre Bulgaria şi România trebuie să cadă.

Graniţele dintre Bulgaria şi România trebuie să fie eliminate

Spațiul Schengen rămâne, pentru moment, doar o fata morgana pentru România și Bulgaria. Andrei Novakov, un europarlamentar bulgar, este de părere că graniţele dintre Bulgaria şi România trebuie să fie eliminate dacă cele două țări nu vor fi acceptate în spațiul Schengen până la Crăciun, potrivit Nova News.

Novakov consideră că acţiunile comune ale celor două țări vecine, care vor intrarea în Schengen, ar putea ușura construirea unui nou pod și chiar instalarea unui bac pe Dunăre.

„Pentru fiecare zi pierdută la graniţă, un camion pierde 200 de euro din banii proprietarului. Mulţi dintre şoferi renunţă la locul de muncă pentru că nu vor să stea la graniţă. Sunt mii de încercări pe zi de a trece graniţa, e normal să existe acţiuni.

Când sunt prinşi poliţiştii corupţi, ei trebuie să ştie că îşi vor pierde pensia, precum şi toate privilegiile. Problema privind admiterea noastră în Schengen nu mai este în Olanda, ci în Austria. Acolo vor avea loc alegeri şi unii au nevoie de mesaje mai sexy, de genul <<noi îi vom opri, ca să dormiţi voi liniştiţi>>. Somnul liniştit în Austria nu depinde de aderarea noastră la Schengen, dimpotrivă”, a spus politicianul.

Potrivit lui Andrei Novakov, diplomaţia a ajuns la un nivel înalt de când Maria Gabriel a devenit ministru de Externe.

„De când ea a preluat comunicarea cu instituţiile europene, nu am avut niciun fel de avertismente pentru nerespectarea legislaţiei, procesul privind acceptarea noastră în zona euro a devenit mai clar”, a mai spus europarlamentarul bulgar.

Predoiu cere dialog

Noi explicații pe tema spațiului Schengen au venit din partea ministrului de Interne, Cătălin Predoiu. El spune că declarațiile pe care omologul său austriac le-a făcut în România sunt declarații politice. Ele au avut ca public propriul partid.

”Indiferent ce poziţie au cele două părţi, prima condiţie este să angajezi dialogul şi să setezi regulile jocului.

Declaraţiile anterioare ale ministrului arătau că poziţia austriacă nu s-a schimbat, ale primului ministru austriac, făcute inclusiv în întâlnirea cu cancelarul Germaniei arătau clar că poziţia austriacă e neschimbată.

Evident că noi nu am fost acolo ca să spunem: ştiţi, v-aţi răzgândit sau nu? Asta ar fi un mod neprofesionist de a aborda dosarul” arată el.

Cătălin Predoiu mai spune că poziția Austriei nu s-a schimbat. Ministrul Afacerilor Interne a mai spus că este nevoie ca jocul să fie abordat diferit.