Ion Iliescu nu va vota la alegerile din 9 iunie
Ion Iliescu nu votează la alegerile locale și parlamentare din 9 iunie. În vârstă de 94 de ani, fostul președinte al României nu a mai solicitat urna mobilă.
Însă printre cei care și-au exprimat deja dreptul de vot se numără și politicienii țării. Rând pe rând, liderii marilor partide, dar și foști președinți de stat, au pus ștampila pe buletinele de vot și i-au îndemnat pe români să facă același lucru.
Președintele Klaus Iohannis a votat duminică dimineața, puțin după ora 09.00, la secția Jean Monnet din Capitală, îndemnându-i pe toți românii să își exercite acest drept.
„Este o zi importantă astăzi, o zi în care alegem pe cei care conduc comunitățile în care trăim și pe cei care ne reprezintă în Parlamentul European. Eu am votat. Vă invit pe toți să poftiți la vot, este extrem de important”, a declarat acesta la ieșirea din secția de votare.
Președintele Senatului și premierul au fost însă mai matinali. Marcel Ciolacu a votat în orașul său natal, Buzău, în timp ce Nicolae Ciucă și-a exercitat dreptul de vot în comuna Balotești, județul Ilfov.
„Am votat pentru o voce unită în Parlamentul European”, a spus Marcel Ciolacu după vot. „Am votat pentru o echipă valoroasă care a știut să implementeze proiecte atât la Buzău, cât și la Consiliul Județean. Am votat românește, pentru o voce puternică în Parlamentul European, pentru o voce unită în Parlamentul European și am votat pentru investiții, autostrăzi, școli, spitale, reindustrializarea României”, a spus premierul, făcând apel către toată lumea, indiferent de opțiunea de vot, să voteze, „astfel încât cei aleși să fie legitimi”.
Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat că a votat „pentru dezvoltarea României, pentru o viață mai bună în fiecare comunitate”.
„Am votat pentru dezvoltarea României, pentru o viață mai bună în fiecare comunitate. Am votat pentru siguranța românilor, pentru păstrarea valorilor, tradițiilor și a credinței, tot ce înseamnă identitatea românească, pentru o Românie puternică într-o Europă unită, pentru parcursul european al României. Este un drum de la care nu trebuie să ne abatem oricat zgomot se face”, a spus el.
Ciucă a adăugat că este un moment decisiv în care cetățenii trebuie să se implice în viitorul României, subliniind că acesta poate fi un viitor al dezvoltării și siguranței sau unul al stagnării și haosului.
„Este foarte importantă prezența la vot, este foarte important cine ne reprezintă la Bruxelles și este foarte important cine ne conduce comunitățile. Îi îndemn pe fiecare dintre cetațenii României să mearga la vot și să decidă viitorul țării noastre care trebuie să fie un viitor mai bun”, a afirmat liberalul.
Aproape 19.000 de secții de votare deschise
În România, sunt deschise 18.955 de secții de votare pentru alegerile locale și europarlamentare, iar în străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a organizat 915 secții de vot pentru scrutinul european. Cele mai multe secții de votare din țară se află în București, iar în străinătate, în Italia, Spania și Marea Britanie.
Procesul de votare se va încheia la ora 22:00, dar, în mod excepțional, poate fi prelungit până la ora 23:59.
La scrutinul din 9 iunie, s-au înscris 207.389 de candidați pentru alegerile locale și 494 pentru cele europarlamentare. Cel mai tânăr candidat are 23 de ani, iar cel mai în vârstă 100 de ani. Vor fi aleși 3.186 de primari ai localităților, primarul general al Capitalei, 3.186 de consilieri locali și județeni, precum și 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European.
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunțat că aproximativ 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru cele două scrutine.