Anunţ despre mezelurile din magazine! Este informaţia momentului. Toţi românii trebuie să ştie asta

Mezeluri SURSĂ FOTO: Dreamstime

Mezelurile se numără printre cele mai accesibile mâncăruri și sunt preferatele multor oameni atunci când vine vorba de o gustare. Consumul acestora în exces are însă efecte grave asupra organismului.

Mulți români consumă mezeluri aproape zilnic, cel mai des la micul dejun. Specialiștii au atras însă atenția asupra felului în care acestea ne afectează sănătatea. De exemplu, consumul excesiv de carne procesată crește considerabil riscul apariției bolilor vasculare, diabetului și cancerului.

În urma procesului de prelucrare, alimentele își pierd principalele substanțe nutritive, vitamine și minerale. Aditivii adăugați pentru intensificarea gustului sau pentru prelungirea termenului de valabilitate sunt, de asemenea, extrem de nocivi.

Acest lucru înseamnă că mezelurile pot conține și de patru ori mai multă sare decât carnea neprocesată. Totodată, conțin conservanți, îndulcitori și grăsimi în cantități mari.

Cum ne afectează mezelurile sănătatea

Un studiu publicat de Wall Street Journal arată că 50 de grame de mezeluri, consumate zilnic, timp de o săptămână, cresc riscul bolilor cardiace cu până la 42%. Riscul de a dezvolta diabet crește, de asemenea, cu 19%, în timp ce riscul de cancer colorectal crește cu 18%.

Industria mezelurilor este una extrem de dezvoltată. Acest lucru se datorează gustului, de multe ori și prețului mai mic. Un alt motiv ar fi faptul că nu necesită gătire, astfel reprezentând o alternativă rapidă pentru cei care poate nu au timp să gătească.

În SUA, de pildă, vânzările de mezeluri au depășit 29 de miliarde de dolari în anul 2022. Au crescut considerabil, în contextul în care acum 5 ani, vânzările erau de aproximativ 22,9 miliarde.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) dorește să facă noi recomandări cu privire la limitele consumului de carne procesată până în 2025.

Afecțiunile cardiace, principala cauză a deceselor în SUA

Potrivit CDC, afecțiunile cardiace reprezintă principala cauza de deces în SUA. Dacă factorii genetici și anumite medicamente le pot agrava, problemele cardiace pot fi exacerbate și de dietă. Carnea procesată este unul dintre cele mai nocive alimente pentru sănătatea inimii.

Mai multe detalii despre modul în care aceste cărnuri procesate pot dăuna sănătății, mai ales după vârsta de 40 de ani, a oferit medicul cardiolog Raed Bargout dintr-un spital din Atlanta.

„Mezelurile și alte produse din carne procesate se află în fruntea listei cu alimente care pot crește riscul de evenimente cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord și accident vascular cerebral”, spune doctorul Raed Bargout.

Șunca, salamurile și alte produse din carne procesată pot dăuna grav sănătății inimii.