Moartea lui Vladimir Putin! Procedura care se aplică
Kremlinul a fost nevoit să dezmintă, în această săptămână, zvonul că Vladimir Putin ar fi suferit un atac de cord.
De-a lungul timpului, mai multe boli i-au fost asociate liderului rus. Printre ele, cancerul tiroidian, boala Parkinson, lepra, un accident vascular cerebral. Acum s-a vorbit despre un atac de cord. Toate acestea nu au fost dovedite.
În cazul în care Putin ar muri sau ar demisiona brusc, există o procedură clară și urgentă. Consiliul Federației Ruse are la dispoziție 14 zile pentru a convoca alegeri prezidențiale anticipate. Dacă acesta nu acționează, Comisia Electorală Centrală le va convoca. În tot acest timp, premierul Mihail Mișustin va fi președinte interimar.
Totuși, acesta nu este considerat ca o variantă pentru a deveni un înlocuitor permanent. Misustin nu se bucură de popularitate în rândul cercului de “yes men” din interiorul anturajului lui Vladimir Putin.
Potrivit BBC, Mișustin a avut “sarcina deloc de invidiat de a salva economia, dar are puțin de spus” în legătură cu războiul dintre Rusia și Ucraina, surse apropiate Kremlinului spunând că nu era la curent cu intențiile lui Putin de a desfășura o invazie la scară largă.
Medvedev este cel mai bine plasat
Cel mai important potențial succesor al lui Putin pare să fie Dmitri Medvedev. Fostul președinte rus este unul dintre cei mai apropiați aliați ai actualului lider de la Kremlin. Medvedev a fost indicat ca fiind unul dintre potențialii săi succesori.
Un alt posibil succesor al lui Vladimir Putin ar fi Serghei Kirienko. El a ocupat funcția de prim adjunct al șefului de stat major din 2016. Este cunoscut ca fiind un membru al celui mai apropiat cerc de apropiați ai lui Vladimir Putin.
Și Serghei Șoigu, șeful armatei ruse, este bine plasat în categoria potențialilor succesori. Ministrul apărării a fost votat cândva drept cel mai popular politician după Putin și este cunoscut ca fiind un apropiat al liderului de la Kremlin, petrecându-și adesea vacanțele de vară împreună.
Nikolai Patrușev, secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, îl cunoaște pe Vladimir Putin încă de când au lucrat împreună în KGB. El figurează pe o listă imaginară de posibili succesori ai lui Putin. A fost un strateg important atât în invazia din 2014, cât și în cea din 2022 în Ucraina.
Alte nume vehiculate includ pe primarul Moscovei, Serghei Sobianin, fostul bodyguard Alexei Diumin și șeful de cabinet Dmitri Kozak.
“Va trebui să fie cineva care să poată crea o coaliție, care să fie capabil să fie acceptabil atât pentru tehnocrați, cât și pentru elita securității”, a declarat istoricul britanic Mark Galeotti.