Liderul rus Vladimir Putin i-ar fi spus omologului său chinez, Xi Jinping, în timpul unei întâlniri care a avut loc în luna martie, că Rusia plănuiește să-și continue războiul împotriva Ucrainei timp de „cel puțin cinci ani”, a dezvăluit site-ul Nikkei Asia, citând surse anonime.
Informația vine după unele rapoarte din presă care sugerau că Vladimir Putin ar putea fi pregătit de o încetare a focului, în cazul în care Rusia păstrează teritoriile pe care le ocupă în Ucraina, în timp ce strategia Occidentului de sprijinire a Ucrainei înclină spre pregătirea condițiilor începerii negocierilor Kiev-Moscova, relatează ziarul Kiev Independent.
Nikkei Asia susține că mesajul lui Vladimir Putin pentru președintele Xi Jinping ar fi fost, aparent, modul lui de a rezuma o situație de pe câmpul de luptă care, la acea vreme, era nefavorabilă Rusiei, și de a-l asigura pe liderul chinez că Rusia va câștiga în cele din urmă războiul.
Avertisment pentru Xi Jinping?
Cel mai probabil, liderul rus ar vrut să sugereze că un război prelungit ar aduce beneficii Rusiei, avertizându-l pe Xi Jinping să nu-și schimbe poziția pro-rusă, notează sursa citată.
Xi a călătorit la Moscova pe 20 martie, la invitația lui Putin, pentru prima sa vizită de stat în Rusia, de la începutul invaziei Ucrainei, în februarie anul trecut.
Beijingul a sprijinit Rusia din punct de vedere diplomatic și economic pe fondul eforturilor occidentale de a o izola, dar a evitat să ofere asistență militară directă.
The New York Times a dezvăluit, pe 23 decembrie, citând surse anonime, că Vladimir Putin ar fi sugerat că Rusia va fi deschisă încetării focului de-a lungul actualei linii de front.
Doar o iluzie, înainte de alegeri
Încetarea focului dorită de președintele Putin ar însemna că Rusia va păstra teritoriile pe care le-a ocupat în Ucraina, unde populația este supusă răpirilor și execuțiilor sumare.
Cu toate acestea, conform analizei Nikkei Asia, mesajul dat de Vladimir Putin lui Xi, dezvăluite de mai multe surse familiarizate cu manevrele diplomatice dintre Moscova și Beijing, indică faptul că intenția sa de a opri ostilitățile nu ar trebui luată în considerare.
„S-ar putea ca Putin să dorească doar să creeze iluzia că se îndreaptă către o încetare a focului sau chiar spre pace, înaintea alegerilor prezidențiale din martie, din Rusia, considerând că asta l-ar favoriza la urne”, a argumentat publicația.
Un oficial de la Casa Albă și un diplomat european au declarat, zilele trecute, pentru Politico, că administrația Biden și oficialii europeni încep să se reorienteze, punând pe plan secund sprijinirea victoriei totale a Kievului asupra Rusiei, în favoarea îmbunătățirii poziției Ucrainei în eventualele discuții de pace cu Rusia.
Aceste negocieri ar putea forța Ucraina să cedeze teritorii Rusiei.
Ucraina și-a prezentat „planul de pace” în 10 puncte, în noiembrie 2022. Unul dintre punctele-cheie pentru începerea discuțiilor de pace era retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, inclusiv din regiunile anexate ilegal de Rusia în 2014.
Xi Jinping și Vladimir Putin se apropie de o alianță militară extraordinară
China a oferit Rusiei sprijin economic și diplomatic vital în invazia din Ucraina, în timp ce SUA au oferit Kievului ajutoare de miliarde.
În Orientul Mijlociu, Rusia și China au făcut front comun cu Iranul și au criticat atacurile Israelului asupra populației civile din Fâșia Gaza. Între timp, SUA au oferit ajutor militar și sprijin diplomatic Israelului.
Potrivit unor experți, China urmărește, probabil, rezultatul războiului din Ucraina pentru a ști cum va reacționa lumea în cazul în care va acționa în baza planurilor sale de a prelua controlul Taiwanului.
De aceea, China și Rusia își coordonează tot mai mult resursele militare.
În ultimii doi ani, Rusia și China au lansat exerciții navale comune în Marea Japoniei, Rusia a oferit Chinei tehnologie submarină care i-ar putea oferi un avantaj într-un război cu aliații SUA din Pacific, iar liderii celor două state s-au angajat să coopereze pentru dezvoltarea de arme de înaltă tehnologie, afirma Vladimir Putin în noiembrie.
Deși cei doi lideri nu au semnat o alianță militară oficială, astfel de mișcări ar trebui să reprezinte o îngrijorare pentru SUA și aliații săi, scrie Chels Michta într-un articol publicat de Centrul pentru Analiză Politică Europeană.
„O alianță pe scară largă China-Rusia ar reprezenta pentru SUA o amenințare diferită de oricare alta cu care s-a confruntat de la sfârșitul Războiului Rece”, scrie Michta.