În cadrul Școlii de Toamnă a Organizației Seniorilor Național Liberali, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a ținut un discurs captivant în care a abordat realizările recente ale Partidului Național Liberal (PNL) și a subliniat importanța investițiilor în cultură și infrastructură pentru viitorul României.
Realizări în ceea ce privește pensiile românilor
Turcan a început prin a reafirma cu mândrie realizările PNL, menționând creșterea medie a pensiilor cu 26%.
De asemenea, a recunoscut provocările întâmpinate de pensionari, subliniind că PNL a contribuit la o reformă semnificativă în sistemul de pensii.
Raluca Turcan a subliniat că, în ciuda percepției greșite create de comunicarea defectuoasă, niciun pensionar nu a avut parte de scăderi ale pensiilor.
Ministerul Muncii, sub conducerea PNL, ar fi gestionat mai bine acest proces, fără confuziile apărute din cauza schimbărilor de miniștri.
”Ce-mi pare rău, dacă PNL rămânea la Ministerul Muncii nu existau balbele de comunicare în deciziile de pensii.
Din păcate, am avut un ministru al Muncii pe care l-au schimbat, care în loc să se preocupe să meargă rapid procesul de digitalizare al dosarelor de pensii, să se preocupe să fie calculate pensiile, să le spună pensionarilor să aducă adeverințele, adeverințele pe bază de contributivitate, ca să le putem lua în calcul la pensie, stăteau la televizor și plângeau de grija bunicilor.
Apropo de procentul acela de 9,4% care nici măcar n-au fost băgat de PNL în PNRR ci USR, prim-ministrul Fondurilor Europene, fără să întrebe pe nimeni, plângeau de mila pensionarilor la televizor, în loc să aibă grijă ca acest proces să fie impecabil până la capăt”, spune ministrul.
Raluca Turcan a mai spus că niciunui pensionar nu i-a scăzut pensia.
”Asta este adevărul, rămân pensii în plată dacă pe bază de formulă a reieșit o sumă mai mică. Evident că totul este perfectibil. Această variantă de lege a pensiilor este cea mai echitabilă variantă pe care am putut s-o găsim și este rezultatul unei munci infernale pe care am dus-o împreună cu specialiști, astfel încât să obținem acest rezultat”, spune ea.
Cultura ca investiție
Raluca Turcan a subliniat, de asemenea, că cultura nu trebuie privită ca o cheltuială, ci ca o investiție în viitor.
Printr-o schemă de sprijin pentru industria cinematografică, România își propune să atragă fonduri care să multiplicare impactul economic local.
„Un euro adus în România se multiplică până la 8 euro prin efectul de rostogolire în economia națională”, a afirmat ministrul.
Ministrul a detaliat un plan ambițios pentru revitalizarea patrimoniului românesc, inclusiv reabilitarea unor importante instituții culturale precum Teatrul și Opera din Cluj-Napoca, Opera Națională și Ateneul Român.
Raluca Turcan a declarat că evenimentele culturale, cum ar fi Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Festivalul Internațional de Film de la Cluj-Napoca, trebuie extinse în întreaga țară pentru a crește accesibilitatea la cultură.
PNL se confruntă cu provocări politice
În final, Turcan a abordat provocările politice cu care se confruntă PNL, subliniind că alianța cu PSD a adus costuri mai mari PNL-ului.
A cerut mobilizarea tuturor membrilor pentru a comunica realizările partidului și a convinge cetățenii de importanța continuării reformelor inițiate de PNL.
„Aceste alegeri sunt dificile și trebuie să ne mobilizăm la maximum”, a avertizat ea, subliniind că succesul în viitoarele alegeri depinde de eforturile fiecărui membru al partidului.
Raluca Turcan a încheiat discursul său cu un mesaj optimist, afirmând că PNL, sub conducerea lui Nicolae Ciucă, reprezintă o garanție pentru integritate în funcțiile publice și o dezvoltare durabilă pentru România și generațiile viitoare.