Pensiile nu se vor indexa
Pensiile nu se vor indexa, spune experta în pensii Dorina Barcari. Potrivit spuselor sale, din octombrie 2011, termenii de „permanență” și „nepermanență” nu mai sunt relevanți. Persoanele care încă mai folosesc aceste concepte demonstrează lipsă de cunoștințe. În acel an, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că aceste noțiuni nu exclud principiul contributivității. În schimb, doar contributivitatea este baza de calcul a pensiilor.
Toate veniturile incluse în adeverințele prezentate pentru dosarul de pensie ar fi trebuit luate în considerare la calculul pensiei. Refuzul de a le valorifica pe motivul de „permanență” sau „nepermanență” reprezintă o încălcare a drepturilor de pensie. Această abordare greșită își are originea într-o lege din anul 2002 (Legea nr. 338/2002), care a introdus termenii respectivi, dar care contravine deciziilor ÎCCJ, care au forță de lege.
„Vreau să atrag atenția că din octombrie 2011, noțiunea de permanență și nepermanență nu mai e valabilă, cei care vorbesc și în momentul acesta despre așa ceva demonstrează că sunt habarnici, asta de ce? Din momentul ăsta, din 2011, Înalta Curte de Casație și Justiție, ori, deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție au valoare de lege, a hotărât că permanența și nepermanența nu exclud contributivitatea, ci doar contributivitatea stă la baza legii.
Deci, toate veniturile care erau trecute în adeverințele depuse la dosarul de pensie trebuiau să fie valorificate în calcul și nevalorificarea lor prin motiv de permanență și nepermanență, o noțiune introdusă de o lege ordinară: 338/2002, și toată povestea cu permanența și nepermanența și cu a doua calculare este demonstrația încălcării drepturilor de pensie”, a explicat Dorina Barcari, expertă în pensii, în cadrul unei intervenții TV la Realitatea PLUS.
Guvernul Ciolacu spune că pensiile ar putea fi indexate de la 1 septembrie
Cu o zi în urmă, premierul României, Marcel Ciolacu, a spus că, în funcție de execuția bugetară, se va analiza posibilitatea indexării pensiilor de la 1 septembrie, fiind vorba în special de pensiile mici din România.
Din punctul său de vedere, colectarea realizată de ANAF este în curs. Cifrele actuale nu sunt alarmante. Situația nu este chiar atât de dezastruoasă cum s-a afirmat.
„Ministerul de Finanțe va spune anvelopa în care ne încadrăm, iar apoi împreună cu Ministerul Muncii vor veni cu propuneri. În funcție de execuția bugetară trebuie să vedem dacă se pot indexa pensiile de la data de 1 septembrie. Este vorba de pensiile mici din România.
Din punctul meu de vedere, vom vedea colectarea realizată de ANAF, acum cifrele nu arată rău, sub nicio formă nu e așa dezastruos cum se spune. În orice caz trebuie să ne încadrăm în acest deficit de 7%.
România are nevoie de reformă administrativ-teritorială, o reformă bugetară și trebuie să continuăm acest proces. Plecăm piramidal, dar de această dată de la vârf spre bază. Vom acționa piramidal, altfel sistemul bugetar va crăpa.
Ceea ce am promis în Parlament, ne-am ținut de promisiune. Am promis că vom mări pensiile mici și medii, dar în același timp nu cred că este normal să venim cu indexarea pensiilor speciale”, a declarat acesta.
La polul opus, prim-vicepreședinte PNL spunea că pensiile ar trebui să fie majorate, dar doar dacă bugetul permite acest lucru. În opinia sa, pensiile ar trebui indexate cât timp acest lucru este sustenabil din punct de vedere bugetar. În momentul actual, însă, nu este posibil din cauza deficitului bugetar care se apropie de 10%. Deși ar putea fi indexate pensiile, plata lor ar deveni imposibilă după câteva luni, din cauza lipsei resurselor financiare.