Simona Halep, vinovată?

Ion Țiriac a vorbit la un moment dat despre o probă de sânge a Simonei Halep. El spune că experții de la Sport Resolutions au folosit această probă pentru a determina dacă sportiva s-a dopat cu Roxadustat.

La vremea respectivă, acesta a precizat că proba de sânge ar fi fost maltratată. Fostul mare tenismen spunea că proba de sânge ar fi trebuit să fie ținută la -3 grade Celsius.

”Acum știm că proba de sânge a fost <maltratată> în România. Luată la cinci jumate dimineața, trebuia în trei ore să fie ținută la minus 3 grade și poate altceva. N-ar trebui admisă niciunde!”, spunea Ion Țiriac.

Ion Țiriac nu știe ce spune

În urma acestei declarații, jurnaliștii de la iamsport.ro au aflat de la sursele TAS dacă precizările lui Ion Țiriac sunt corecte.

Aceste surse au spus că probele sunt analizate doar dacă respectă condițiile de custodie. De altfel, a precizat că nu ar investi nimeni resurse pentru a analiza o probă degradată.

Sursele TAS au spus că o astfel de probă ar duce la rezultate neconcludente.

De asemenea, sursele au mai spus că nicio laborator nu ar face lucruri care să ducă la pierderea creditării dată de Agenția Mondială Anti-Doping.

Nu în ultimul rând, sursa anterior citată a mai precizat că autoritatea de testare este imediat anunțată dacă un laborator primește o probă care nu este în parametri normali.

”Probele, dacă respectă condițiile lanțul de custodie, sunt analizate. Altfel, nu! Doar nu vă închipuiți că își permite cineva să investească resurse într-o probă degradată, hemolizată. Rezultatele nu ar fi concludente.

Un laborator nu ar face niciodată lucruri incorecte ca, implicit, să-și piardă acreditarea dată de WADA (n.r. – Agenția Mondială Anti-Doping).

Dacă un laborator acreditat primește o probă neconformă, fie că e de urină sau de sânge, imediat informează autoritatea de testare, care are proprietatea probei respective, adică ITIA, dacă merge mai departe cu analiza acesteia sau nu. Iar ITIA nu s-ar sabota”, spun sursele TAS.

Aceste eșantioane de sânge, transportate cu grijă în containere frigorifice, trebuie să fie livrate la laborator în conformitate cu intervalul de timp specificat în tabelul din Codul Anti-Doping disponibil pe pagina web a WADA.

Prin urmare, în cazul în care eșantionul este păstrat la o temperatură de 8 grade Celsius, este esențial ca acesta să ajungă la laborator în maxim 50 de ore de la momentul recoltării.

Ion Tiriac si Simona Halep
Ion Țiriac (stânga) Simona Halep (dreapta)SURSA FOTO: Dreamstime

De ce a fost testată Simona Halep la 5 dimineața?

Ion Țiriac s-a mirat de ora la care ofițerii de control anti-doping au testat-o pe sportivă. Fostul finalist al Cupei Davis spune că a fost vorba despre ora 05:30.

Codul Mondial Anti-Doping spune că un sportiv nu poate fi testat între orele 23:00 – 06:00.

Dacă există suspiciunea de dopaj, acest interval nu se mai respectă.

În tenis este vorba despre foarte mulți bani, iar de aceea, sportivii lasă la o parte ideea de intimitate pentru câteva momente.

Așadar, atunci când vine vorba despre probele de urină, sportivii din acest sport trebuie să ofere o cantitate minimă de 90 ml de urină.

De altfel, trebuie să se dezbrace de la brâu până la genunchi și de la palme până la umeri. Astfel, ei vor asigura vizibilitatea pe durata emiterii acestei probe.

Nu în ultimul rând, ei trebuie să fie supervizați de un ofițer de control doping sau de un însoțitor. Acesta este mereu de același sex precum sportivul.

Ofițerul sau însoțitorul are rolul de a observa direct emiterea probei de urină.

“Am citit că domnul Țiriac a fost surprins că proba a fost luată la ora 5 și jumătate dimineața. Este perfect legal. Și noaptea pot exista testări în cazuri excepționale. Iar eu cred că ofițerii de control doping au ajuns la ora convenită, totuși. Sportivii își dau ora la care vor să vină aceștia, inclusiv la ora 5, pentru a putea oferi și probe de urină. Domnul Țiriac nu știe ce spune. E o prostie ce zice”, arată sursele.

Halep ar avea ceva de ascuns

Echipa de avocați ai Simonei Halep au decis, la TAS, să aducă în discuție proba de sânge a sportivei, cu toate că nu a spus nimic despre asta la Sport Resolutions.

Drept urmare, sursele TAS au spus că există controale riguroase în ceea ce privește timpul în care probele sunt depozitate.

Certificarea celor 30 de laboratoare creditate WADA se face anual.

Pe fond, sursele TAS spun că atunci când oamenii au ceva de ascuns, nu le mai convine nimic.

„În laborator, probele vin în recepție, sunt prelucrate, sunt centrifugate, sunt alicotate, adică se iau cantități mici din probele respective și apoi intră pe circuit. Doctorii care le folosesc le monitorizează. Cât stau în afara frigiderelor, tot. Au ceas și termometru în fiecare cameră. Iar când vine un control de calitate, de la WADA, de exemplu, se verifică la virgulă temperatura aparatelor și probelor.

Când proba, de la recepție, intră în circuitul de analiză pe fiecare clasă de substanțe, are un istoric. Se notează Când este depozitată, când e luată pentru analize. Când a intrat pe un anumit aparat, când iese. Sunt doar 30 de laboratoare acreditate WADA în lume. Certificarea acestora se face în fiecare an, iar controalele sunt foarte stricte. Dar, atunci când oamenii au ceva de ascuns, nu le mai convine nimic”, arată sursele.