Vești bune pentru acești români. Este vorba despre o categorie socială ar putea primi mai multe beneficii financiare în ceea ce privește recalcularea pensiilor, în condițiile în care vor plăti în continuare taxe la stat. Mai exact, banii sunt oferiți în funcție de perioada în care aceștia au prestat activitate profesională. Vizați de acest lucru sunt pensionarii care aleg să muncească chiar dacă au ieșit la pensie.
Unii pensionari decid să lucreze și după ce împlinesc vârsta de pensionare, iar ei sunt cei care pot solicita chiar și acum recalcularea pensiei, acesta fiind un drept pe care nu multă lume îl ia în calcul, dar care poate mări veniturile finaciare.
Pentru a obține acest lucru, persoana în cauză trebuie să demonstreze cu acte că a cotizat, iar banii respectivi nu au fost valorificați la data stabilirii pensiei. Cu această dovadă se merge la Casa Națională de pensii.
„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia”, scrie în articolul 107, din actuala lege a pensiilor.
Totodată, legea mai spune că orice pensionar care realizează stagiu de cotizare poate beneficia de această recalculare a pensiilor.
„Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, mai arată legea.
Care sunt pașii pentru recalcularea pensiei
În ceea ce privește pașii necesari pentru majorarea pensiei, cei aflați într-o astfel de situație trebuie să: descarce de pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice cererea specială pentru recalcularea venitului. Următorul pas este depunerea solicitării la casa teritorială de pensii, alături de documentele care arată activitatea prestată în perioadele de după pensionare.
De menționat este faptul că, noua valoare majorată a pensiei se va acorda solicitantului din luna ulterioară depunerii cererii de recalculare a venitului, arată sursa citată.
Noua Lege a Pensiilor prevede însă și alte modificări. Potrivit sursei citate, începând cu data de 1 septembrie 2023, vor intra în vigoare noi prevederi referitoare la acordarea pensiei. O diferență importantă este faptul că, după pensionare, românii vor avea dreptul să solicite recalcularea pensiei doar o singură dată pe an.
Totodată, solicitarea trebuie să fie rezolvată în termen de maximum 60 de zile de la înregistrare, se mai arată în lege.
„Pensia poate fi recalculată la cerere, prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.
Cererea (…) se soluționează în termen de 60 de zile de la data înregistrării, prin decizie de recalculare. Pensionarii pentru limită de vârstă care realizează stagiu de cotizare după data înscrierii la pensie pot solicita recalcularea pensiei o singură dată într-un an calendaristic, în condițiile legii”, arată articolul 98 din actul citat.