Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit recent despre războiul din Ucraina și a avertizat că acesta „va dura probabil mai mult”. Specialistul este de părere că tensiunile militare ar putea dura „săptămâni, luni, chiar ani”.
Când se termină de fapt războiul din Ucraina? Mircea Geoană: „Va dura probabil mai mult”
Așadar, secretarul general adjunct al NATO a subliniat că oficialii trebuie să se pregătească pentru posibilitatea ca acest conflict să dureze luni sau chiar ani.
„Este clar că următoarele zile și săptămâni s-ar putea dovedi decisive, dar războiul va dura probabil mai mult. Ar putea fi săptămâni, luni, chiar ani – depinde de mulți factori. Dar, în cele din urmă, probabil că acest lucru va fi luptat și câștigat, sperăm, de Ucraina pe câmpul de luptă”, a precizat Mircea Geoană pentru BBC.
Mircea Geoană spune că Rusia nu are resursele militare necesare pentru a intra în Transnistria
Într-o declarație televizată la Antena 3, secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre ultimele evenimente care au avut loc în Transnistria. Mircea Geoană spune că Rusia nu ar putea invada această zonă separatistă deoarece nu dispune de resursele militare necesare.
„Vedem declarațiile comandanților militari ruși care indică păstrarea intențiilor de a ocupa întreg sudul Ucrainei, deci inclusiv Odesa și eventual de a avea un coridor terestru și către Transnistria. În schimb, nu vedem resursele militare pe care Federația Rusă să le aibă la dispoziție pentru îndeplinirea unui astfel de obiectiv”, spune acesta.
Mircea Geoană a subliniat că acest obiect al Federației Ruse poate rămâne un simplu obiectiv deoarece nu sunt scoase la vedere resursele militare are Rusiei pentru a face un asemenea pas.
„Deci, este foarte posibil ca obiectivul să rămână undeva ca un obiectiv declarativ, dar nu vedem astăzi resurse suficiente militare din partea Rusiei pentru a intra într-o fază și mai complicată a acestui război”, mai spune secretarul general adjunct al NATO.
Pe de altă parte, secretarul general adjunct al Alianței Nord Atlantice spune că există posibilitatea de a bloca forțele ucrainene din apropiere de Odesa, dar și un element de presiune psihologică.
„Probabil că este și o dimensiune tactică de a bloca forțele ucrainene din apropierea Odesei. Este probabil și un element de presiune psihologică asupra populației din Ucraina dar și din Republica Moldova.
Cu privire la aceste incidente din Transnistria, nu avem informații complete, dar primele indicii arată mai degrabă o formă de dezinformare tipică propagandei rusești care înscenează un incident pentru a avea după aceea un eventual pretext pentru alt tip de acțiuni”, spune Mircea Geoană.