Cu prilejul aniversării a 144 de ani de la înființarea BNR, Mugur Isărescu a evidențiat că una dintre provocările majore cu care s-a confruntat banca centrală a fost confiscarea rezervei sale de aur de către puterea bolșevică.
Demersuri pentru recuperarea Tezaurului României de la Moscova
Mugur Isărescu a prezentat ultimele demersuri făcute de România pentru recuperarea Tezaurului de la Moscova.
„Nu reiau aici când, cum și de ce a plecat tezaurul nostru de aur, în greutate de 91,5 tone aur fin la Moscova, dar aș vrea să vă prezint ultimele demersuri pe care le-am întreprins pentru recuperarea acestuia, după mai bine de un secol în care Banca Națională a României n-a renunțat niciodată la recuperarea acestei avuții, pe care a încredințat-o cu acte în regulă Imperiului Rus și pentru care a primit garanții guvernamentale cu privire la transport, depozitare și restituire”, a declarat acesta.
În noiembrie 2023, a avut loc simpozionul cu tema „Tezaurul Băncii Naționale a României evacuat la Moscova – un drept de creanță mai vechi de un secol”. În cadrul acestuia, s-a anunțat inaugurarea unei noi etape în strategia Băncii Naționale a României privind Tezaurul de la Moscova. Opinia publică europeană și decidenții de la nivelul Uniunii Europene au fost informați cu privire la cele 91,5 tone de aur fin confiscate de puterea bolșevică din Rusia acum mai bine de un secol. S-a promovat ideea existenței unei creanțe valide și exigibile a României asupra Federației Ruse, ca moștenitoare de drept a URSS.
În discursul său, guvernatorul BNR a subliniat sprijinul continuu acordat europarlamentarului Eugen Tomac, care a abordat problematica Tezaurului BNR de la Moscova în plenul Parlamentului European și a inițiat o rezoluție în acest sens.
„Pentru informarea celor 705 membri ai Parlamentului European, precum și a celor 27 de comisari europeni, au fost distribuite acestora două lucrări, în limba engleză, care se referă la problema tezaurului BNR, respectiv: The Romanian National Bank Treasure Taken To Moscow and Never Returned-With a selection of documents, autor Cristian Păunescu, Cuvânt înainte, academician Mugur Isărescu, și Romania`s Treasury and its Destiny. Arguments from the Russian Archives, autor Ilie Schipor. Anterior, lucrarea domnului consilier Cristian Păunescu a fost transmisă celor mai importante universități și biblioteci din Europa, Statele Unite ale Americii și Canada”, a conchis el.
Comisia Europeană ar putea negocia în numele României la Moscova
De decenii, România a încercat să-și recupereze Tezaurul de la Moscova, dar rușii au întârziat discuțiile și, recent, chiar au negat orice datorie către noi. O rezoluție recentă a adus subiectul în atenția europeană, permițând Comisiei Europene să negocieze în numele nostru cu Rusia.
Sfârșitul conflictului din Ucraina ar putea aduce o veste optimistă pentru România: Tezaurul de la Moscova a devenit un subiect de interes pentru Comisia Europeană.
Odată cu încheierea războiului, se vor ivi condițiile pentru negocieri pe această temă între Rusia și autoritățile de la Bruxelles. Astfel, cu sprijinul Comisiei Europene, repatrierea tezaurului va deveni o realitate, fie în curând, fie mai târziu.
Recent, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită Rusiei returnarea integrală a tezaurului României, confiscat ilegal în timpul Primului Război Mondial. Acest tezaur constă în peste 91 de tone de aur, colecții regale de bijuterii și monede rare, precum și alte bunuri de patrimoniu. Mai multe puteți citi aici.