Unul dintre ele este sistemul de comunicații securizat al armatei ruse, denumit ERA.
Sistemul telefonic criptat pentru uz militar folosit de armata rusă a fost compromis pe câmpul de luptă, costând viața unor generali, potrivit unei analize AsiaTimes.
Sistemul de comunicaţii militare securizate al Rusiei a eșuat în războiul din Ucraina, generând dezbateri despre motivul pentru care Moscova a optat pentru un astfel de sistem în acest conflict.
Telefoanele mobile au jucat un rol uriaș în războiul din Ucraina. Acestea au fost folosite mai ales pentru a geolocaliza site-uri militare sensibile, oferindu-le ucrainenilor posibilitatea de a ținti nave rusești, depozite de muniții, trupe și locații de arme.
Unitate specială pentru a urmări comandanții militari ruși
O „hartă termică” a „telefoanelor rusești” a dezvăluit recent locațiile și mișcările trupelor inamice. Ucraina a interceptat apelurile telefonice ale rușilor de pe câmpul de luptă care dezvăluiau informații despre locația ofițerilor ruși, inclusiv a generalilor.
Într-un astfel de caz, conversația unui general rus pe telefonul mobil a dus la uciderea lui, potrivit presei ucrainene.
Ucraina susține că a înființat o unitate specială pentru a urmări comandanții militari ruși și, chiar pentru a-i lichida. Peste 40 de ofițeri ruși superiori au fost uciși până acum în război, inclusiv cel puțin 12 generali.
În plus, nu mai este un secret că SUA ajută Ucraina să urmărească ofițerii ruși. Astfel, NSA, CIA și alte servicii militare de informații furnizează ucrainenilor informații aproape în timp real.
Ce este sistemul ERA și de ce a eșuat?
Teoretic, trupele ruse nu ar trebui să folosească telefoane celulare nesecurizate. Dar această regulă pare să fi fost încălcată și este subminată de sistemul telefonic criptat numit ERA.
ERA este de fapt un telefon mobil puternic adaptat, bazat pe smartphone-ul MIG C55V de fabricație rusească și care a fost dezvoltat pentru agențiile de informații din Rusia. Din punct de vedere tehnic, C55V are un procesor Qualcomm cu 8 nuclee, un display de 5,5 inci cu o rezoluție de 1280 x 720 pixeli și este rezistent la șocuri.
Sistemul său de operare rulează pe versiunea Android 7.1, cunoscută pentru deficiențele sale masive de securitate. Spre deosebire de telefoanele celulare obișnuite care au atât canale analogice, cât și digitale, se pare că MIG C55V utilizează canalul de date pentru comunicațiile vocale – cum ar fi aplicații ca WhatsApp și Signal, care se pretind a fi sigure.
Subminează controlul pe care îl are FSB-ul
Cu toate acestea, C55V în sine nu este criptat. Prin urmare, sistemul ERA este capabil și de comunicații vocale digitale necriptate, cât și de apeluri vocale criptate pe același canal digital.
Este puțin probabil ca sistemul ERA să aibă permisiunea de a cripta din mers în apeluri directe, deoarece acest lucru ar submina controlul Biroului Federal de Securitate (FSB) asupra operațiunilor militare și politice.
Un sistem extrem de riscant
James Bosbotinis, specialist independent în apărare şi afaceri internaţionale, susține că, „faptul că ruşii folosesc comunicaţii necriptate nu este de bun augur pentru comandă şi control (C2). „Cu C2 defecte, comunicaţii necriptate/nesigure, comandanţii de rang înalt sunt nevoiţi să meargă în prima linie pentru a încerca să rezolve problemele, ceea ce îi expune riscurilor de a fi ucişi.
De asemenea, spune expertul, utilizarea cardurilor SIM locale ale serviciilor de telefonie mobilă face lumină asupra unui alt aspect al operaţiunii ruse, şi anume eşecul lor de a utiliza întregul spectru de mijloace ale războiului electronic şi capabilităţi cibernetice disponibile, astfel încât să blochez utilizarea spectrului electromagnetic de către ucraineni”.
Sistemul ERA este extrem de riscant deoarece încearcă să combine comunicațiile necriptate și criptate și necesită un centru de control (probabil direct la Moscova) pentru a gestiona tot traficul ERA. (Aplicații criptate precum Signal și WhatsApp folosesc, de asemenea, un centru de control conectat prin Internet.)
Dacă apelul este întrerupt în vreun fel, acesta va eșua, deoarece sincronizarea s-ar opri. Iar acest lucru ar oferi unui adversar, în cazul de față – ucrainenilor, un avantaj semnificativ.