Nu avem o foaie de parcurs pentru ca Bulgaria şi România să intre în Schengen

Şeful Delegaţiei socialiştilor bulgari în Parlamentul European, Petăr Vitanov, a transmis că nu există o foaie de parcurs pentru a permite intrarea Bulgariei şi a României în Schengen cu frontierele terestre, considerând această situație ca fiind o veste alarmantă. Acesta a făcut declarația într-o emisiune de la postul de televiziune Nova News.

„Nu avem o foaie de parcurs pentru ca Bulgaria şi România să intre în Schengen cu frontierele terestre, iar aceasta este o veste alarmantă”, a declarat şeful Delegaţiei socialiştilor bulgari în Parlamentul European, Petăr Vitanov, într-o emisiune a postului de televiziune Nova News.

Vitanov a menționat că vestea îmbucurătoare constă în faptul că nu s-au produs separări între Bulgaria și România. El a subliniat că acest rezultat a fost obținut printr-un efort considerabil depus de un număr de politicieni bulgari. Vitanov a adăugat că separarea ar fi avut un impact negativ asupra imaginii țării și asupra eforturilor diplomatice ale tuturor celor implicați în obiectivul Schengen. Acest pericol a fost evitat, întrucât multe guverne au contribuit la această situație favorabilă.

„Vestea bună este că nu am fost separaţi de România. Acest lucru a costat eforturi enorme ale unui număr de politicieni bulgari. Separarea ar fi o lovitură grea pentru imaginea ţării, pentru eforturile diplomatice ale tuturor celor care au fost implicaţi în obiectivul Schengen. Acest pericol a trecut. Multe guverne au lucrat pentru aceasta”, a adăugat Vitanov.

Problemele principale sunt legate de frontierele terestre

Potrivit declarațiilor lui Vitanov, rezultatele nu au corespuns așteptărilor deoarece problemele principale sunt legate de frontierele terestre. Aceste probleme includ pierderi pentru afaceri, aspecte legate de mediu și accidente rutiere. Eșecul a survenit din cauza faptului că oficialii guvernamentali au cerut rezolvarea acestei probleme până la finalul anului, lucru care nu s-a întâmplat. Vitanov a subliniat că eșecul derivă și din afirmațiile prim-ministrului referitoare la stabilirea unei date specifice în 2024 pentru aderarea cu frontiere terestre, ceea ce recunoaște faptul că acest proces ar putea avea loc cel mai devreme în 2025.

Lipsa unei foi de parcurs sugerează că acest proces ar putea dura mulți ani

Conform europarlamentarului, lipsa unei foi de parcurs sugerează că acest proces ar putea dura mulți ani. El a menționat că alte țări, cum ar fi Austria și Croația, au primit termene clare pentru aderarea lor la Spațiul Schengen. Vitanov a adăugat că, în ciuda propunerilor similare făcute altor guverne bulgare, acestea nu le-au acceptat, iar acest lucru nu a adus satisfacție deplină.

„Pe de altă parte, nu s-a realizat ceea ce se aştepta, deoarece principalele probleme sunt legate de frontierele terestre – pierderi pentru afaceri, probleme de mediu, accidente rutiere. Eşecul provine din faptul că solicitările guvernanților erau ca problema să fie rezolvată până la sfârşitul anului. Acest lucru nu s-a întâmplat. Eşecul vine şi din faptul că premierul spunea că vom avea o dată anume în 2024. Aceasta este o recunoaştere a faptului că aderarea noastră cu frontierele terestre va avea loc cel mai devreme în 2025”, a precizat Vitanov. Potrivit europarlamentarului, absenţa unei foi de parcurs înseamnă că procesul ar putea dura ani de zile. „Alte ţări, precum Austria şi Croaţia, au primit termene clare pentru aderarea lor la Spaţiul Schengen. Nu există nicio modalitate de a fi complet mulţumiţi. Propuneri similare au fost făcute altor guverne bulgare, dar acestea nu le-au acceptat”, a menţionat Petăr Vitanov.

Vitanov a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca Austria să întoarcă 6.000 de migranți și consideră că Bulgaria ar putea deveni victima unor dispute politice interne. El a menționat că Austria respectă legislația europeană și că, cel mai probabil, a identificat un anumit număr de persoane pe teritoriul său pe care dorește să le repatrieze.