Nicolae Ciucă a anunțat programul pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din România
În timpul ședinței de guvern de miercuri, 8 februarie 2023, premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat că țara noastră are două planuri privind consolidarea şi reabilitarea clădirilor cu risc seismic. Oamenii care locuiesc în aceste clădiri nu vor trebui să contribuie cu bani întrucât finanţarea se va face de la bugetul statului şi prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Vom monitoriza situația şi ţinem legătura cu autorităţile turce pentru a putea interveni. Avem un departament cu oameni care de fiecare dată au demonstrat că sunt profesionişti. Sunt convins că pentru cetăţenii români imaginile din Turcia au trezit amintirii dureroase de la cutremurul din 77.
Vom lua măsuri pentru a creşte situaţia seismică a clădirilor. Există două planuri de reabilitare seismică. Un plan de consolidare prin ministerul Dezvoltării, cu buget de aproape 700 de milioane, şi PNRR, peste 500 milioane de euro. Este important că cetăţenii nu vor trebui să contribuie, totul se va face cu bugetare de la stat”, a declarat, miercuri, Nicolae Ciucă.
România este pregătită în caz de cutremur
Tot miercuri, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat că Guvernul României a investit mulți bani în ultimii ani în echipajele de salvatori și în echipamentele lor, sistemul fiind întărit treptat.
„Pompierii în România sunt în jur de 33.000. O parte sunt pe partea administrativă, de comandă. Cam 29.000 sunt pe intervenție. Noi putem în fiecare județ să trecem la tură de 24/24 și vorbim de 7.000 de oameni pe care am putea să-i aducem în zona dezastrului. Dacă trebuie mobilizat mai mult, se face și asta.
Numărul persoanelor și în echipamente am investit foarte mult în ultimii ani. Sistemul a fost întărit. Dacă noi acum putem să răspundem în Turcia, Grecia, este datorită pregătirii pe care o avem”, a spus Raed Arafat în cadrul unui briefing de presă.
România va trimite în Siria doar ajutor umanitar, nu și echipe de căutare-salvare
Acesta a precizat, totodată, că România va trimite în Siria doar ajutor umanitar, ce va fi stabilit într-o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU).
„La nivelul Protecției Civile Europene s-a postat solicitarea de sprijin a Siriei și sunt mai multe țări care se uită cu ce pot să vină în sprijinul cetățenilor din Siria. Ne concentrăm mai degrabă pe partea de sprijin umanitar și urmează să anunțăm în următoarele 2 – 3 zile ca care va fi misiunea noastră și ce va fi oferit.
Vom vedea ce putem acoperi din lista respectivă și asta va fi decis în cadrul CNSU și după ce se votează acolo va fi făcută cunoscută. Trebuie să analizăm care va fi modalitatea optimă de transport. Clar că numai pe calea aerului poate să fie, dar vom vedea cum, având în vedere situația din zonă. Nu vor fi piedici, sper și vom putea să facem și misiunea asta”, a explicat Raed Arafat.