Doza booster sporește protecția împotriva riscului de deces cauzat de varianta Omicron la 95%, la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani.
Ce indică ultimele date privind eficienţa dozelor booster? Toţi românii vaccinaţi cu Pfizer trebuie să ştie
UKHSA a precizat că, la aproximativ șase luni după a doua doză din oricare dintre vaccinurile anti-COVID, protecția împotriva riscului de deces provocat de Omicron era de aproximativ 60% la cei trecuți de 50 de ani. Protecția a crescut la aproximativ 95% la două săptămâni după primirea doze booster, relatează Reuters.
Datele continuă să arate niveluri ridicate de protecție împotriva riscului de spitalizare în urma dozei de booster.
Eficacitatea împotriva riscului de spitalizare a fost de aproximativ 90% pentru vaccinul Pfizer-BioNTech și a scăzut la 75% la 10-14 săptămâni după booster. Pentru Moderna, eficacitatea împotriva riscului de spitalizare a fost de 90-95% până la 9 săptămâni după booster.
„Dovezile sunt clare – vaccinul ne ajută să ne protejăm pe toți împotriva efectelor COVID-19, iar booster-ul oferă un nivel ridicat de protecție împotriva riscului de spitalizare și deces în cazul celor mai vulnerabili”, a declarat dr. Mary Ramsay, șefa serviciului de imunizare din cadrul UKHSA.
UKHSA a publicat, de asemenea, o analiză inițială a eficacității vaccinului împotriva sub-variantei Omicron numită BA.2, care este în creștere în Marea Britanie și Danemarca, constatând un nivel similar de protecție împotriva bolii.
Urmările variantei Omicron
Varianta Omicron a coronavirusului a fost descoperită pe 24 noiembrie în Africa de Sud, iar în mai puțin de o lună a ajuns dominantă în mai bine de 75 de țări la nivel mondial. Europa este unul dintre cele mai afectate continente.
După ce timp de mai multe săptămâni situația din România s-a îmbunătățit, cu unele zone aflate în categoria portocalie sau chiar verde, acum toată țara se află în categoria roșie, arată To Vima.
Harta Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) din această săptămână înregistrează o deteriorare a situației epidemiologice legate de COVID-19 în marea majoritate a regiunilor Uniunii Europene și Spațiului Economic European (SEE).
După ce timp de mai multe săptămâni situația din România s-a îmbunătățit, cu unele zone aflate în categoria portocalie sau chiar verde, acum toată țara se află în categoria roșie.
Pe harta ECDC, care „fotografiază” situația epidemiologică din Europa, aproape întregul continent este scufundat în „roșu” pe baza indicatorului compus, care include date despre cazurile de coronavirus, pozitivitate și ritmul de testare.