Potrivit Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), doar 10% din românii care cotizează la Pilonul II de pensii private își verifică sumele de bani acumulate prin intermediul online-ului.
Din analiza făcută de APAPR a reieșit faptul că doar 780.000 din totalul de 7,78 milioane de români care cotizează la Pilonul II de pensii private folosesc internetul ca metodă de a vedea suma de bani care s-a acumulat în cont.
Astfel, conform unui comunicat recent al APAPR, din totalul de 7,78 de milioane de persoane înregistrate în 2021 și care contribuie la Pilonul II, doar 780.000 își verifică anual contul online pentru a vedea cu ce sumă au contribuit până în prezent la pensia privată obligatorie.
Pentru a afla câți bani s-au acumulat în contul de pensii de la Pilonul II, în situația în care oamenii știu deja la ce fond de pensii contribuie, ei pot solicita direct informații despre suma de bani acumulată, accesând această pagină de internet.
Pe de altă parte, dacă nu se cunosc astfel de detalii referitoare la cont, cei interesați pot să afle folosindu-se de o aplicație pusă la dispoziție de Autoritatea de Supraveghere Financiară, disponibilă aici.
Acest lucru este util mai ales în contextul în care, prin reforma pensiilor asumată de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Guvernul are ca obiectiv creșterea contribuțiilor la Pilonul II de pensii.
Ce este Pilonul II de pensii
În România există trei categorii de pensii, dintre care Pilonul I, adică vistieria statului, unde merge o parte din contribuția datorată la pensii, Pilonul II, ce este administrat privat, unde merge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii, și Pilonul III, care e reprezentat de fondurile private la care contribuie doar cine vrea, suplimentar, cu cât vrea.
Pensia privată obligatorie (cea din Pilonul II) merge într-un cont administrat privat, însă asta nu înseamnă că aceștia nu se vor mai întoarce la noi într-un final, la vârsta pensionării. Acești bani vor fi un plus față de pensia din sistemul public.
În cazul Pilonului II, dacă titularul contribuției moare, atunci banii din contul său propriu la fondul privat se duc la moștenitorii săi, lucru care nu se întâmplă cu pensiile publice de stat.
În Legea nr. 411/2004 se prevede că persoanele în vârstă de până la 35 de ani care sunt asigurate în sistemul public de pensii trebuie să adere la un fond de pensii, iar persoanele până în 45 de ani, care sunt deja asigurate și contribuie la sistemul public de pensii, pot adera la un fond.
În prezent, cota de contribuție la Pilonul II este de 3,75% din CAS, în timp ce la visteria statului (Pilonul I) se duce restul din CAS până la 25%.