Traian Băsescu a ieșit învingător. Fostul președinte a scăpat de eticheta de „turnător” la Securitate. Judecătorii de la Tribunalului București au decis că fostul președinte nu mai poate fi tras la răspundere pentru notele informative furnizate Securității.

Hotărârea vine pe fondul unei alte decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție care l-a declarat colaborator al Securității, într-o sentință definitivă, în urmă cu un an.

Traian Băsescu nu mai poate fi tras la răspundere pentru notele informative

Tribunalul București a stabilit, însă, că Băsescu nu mai poate fi tras la răspundere pentru notele informative furnizate Securității. Decizia vine la finalul procesului în care afaceristul George Pădure îi cerea despăgubiri în valoare de 500.000 de euro, pentru că ar fi transmis date despre el.

Tribunalul București nu a luat în seamă decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție care a stabilit că fostul președinte a fost colaborator, motivând cu faptul că notele informative au fost redactate de altcineva decât Băsescu, a arătat realitatea.net.

Au cerut să facă legi pentru mine după ce Băsescu nu a mai avut putere

„Oamenii politici din România s-au arătat atât de lași, au cerut să facă legi pentru mine după ce nu am mai avut putere politica la interior. Cât timp s-au înfruntat cu mine nu au fost în stare de nimic”, a spus Traian Băsescu.

Totodată, în urma sentinței definitive primite de Traian Băsescu, el și-a pierdut mai multe drepturi, printre care serviciul de protecție SPP, vila de protocol în care locuia, dar și îndemnizația de fost președinte. În data de 1 iunie, a fost suspendat procesul în care Traian Băsescu a dat în judecată Serviciul de Protecție și Pază (SPP) în legătură cu retragerea dispozitivului de pază, ca urmare a constatării calității sale de fost colaborator al Securității.

Avea mai multe beneficii ca fost șef de stat

Cauza a fost trimisă la Curtea Constituțională a României (CCR), care trebuie să se pronunțe cu privire la posibilitatea ca un fost șef de stat să beneficieze de locuință, pază și indemnizație în condițiile în care are o decizie de colaborare cu fosta Securitate.

În calitate de fost șef al statului, Băsescu beneficia de folosința în mod gratuit a unei vile de protocol, deținea o indemnizație și avea un dispozitiv de protecție și pază asigurat de SPP. Acesta este al doilea proces deschis de către Băsescu în încercarea de a-și recupera privilegiile pierdute.