Medicul Octavian Jurma a declarat că au apărut deja primele studii despre Omicron și datele arată că „mortalitatea intrinsecă a variantei Omicron este mai scăzută față de variantele precedente”.
„Avem deja 5 studii independente care confirmă că Omicron infectează plămânii și/sau celule pulmonare mai puțin eficient ca variantele precedente Delta (Valul 4) ți Ancestrala – B.1 – D614G (Valul 2). Aceste date sugerează că și mortalitatea intrinsecă a variantei Omicron este mai scăzută față de variantele precedente nu doar cea relativă (rezistența prin imunitate dobândită).
Datele de laborator sunt confirmate și de datele clinice care încep să fie publicate din Danemarca și Africa de Sud, care sugerează că virulența nativă Omicron este mai scăzută decât Delta (posibil apropiată de Alpha)”, spune Octavian Jurma.
Doza trei oferă o protecție de 70%
În ciuda acestor date, medicul spune că este totuși prea devreme pentru a trage concluzii.
„Este mult prea devreme pentru concluzii, iar virulența crescută în rândul copiilor/tinerilor și pericolul long-covid face ca vaccinarea să fie chiar mai importantă acum în perspectiva dobândirii imunității hibride (cea mai buna protecție) în cazul infectării cu Omicron”, consideră specialistul.
Acesta spune că vaccinurile aflate în prezent pe piață se dovedesc în continuare eficiente. Octavian Jurma precizează că doza trei booster oferă o protecție de 70%, inclusiv față de Omicron.
„Cea mai bună veste, care vine fără nicio rezervă și este confirmată deja de numeroase studii independente, este că vaccinarea oferă în continuare o protecție ridicată față de formele grave de boală și deces iar vaccinarea cu booster (a 3-a doză) produce o protecție de 70% inclusiv față de infectarea cu Omicron. Vești bune sunt și pentru cei trecuți recent prin Delta care lasă în urmă o protecție bună față de formele grave de boală în cazul infectării cu Omicron chiar dacă nu poate împiedica reinfectarea”, a explicat Jurma.
Vaccinarea rămâne soluția ideală
În opinia lui Octavian Jurma, cea mai bună soluție rămâne în continuare vaccinarea pentru că se reduce astfel riscul de a face forme grave de Covid.
„În toate cazurile de infectare este însă preferabilă dobândirea imunității hibride prin vaccinare decât reinfectarea. Sunt studii care sugerează că reinfectarea poate duce la forme mai grave de boală iar co-infectarea (infectarea simultan cu multiple tulpini sau virusuri) este un factor agravant mai ales în cazul coinfectării cu gripă”, a conchis acesta.