Un om important din Guvernul României vine cu dezvăluiri absolut incredibile. Comisarul general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, spune că la nivelul țării s-a dezvoltat o rețea amplă de crimă organizată care desfășoară afaceri ilegale cu deșeuri importate.

Lovitură cruntă pentru România

Este o lovitură cruntă pentru România. Berceanu susţine că instituția pe care o reprezintă face eforturi importante pentru destructurarea ei. „Acești importatori de deșeuri sunt bine legați între ei; structuri de crimă organizată. Vorbim de o axă, de fapt. O rețea pe axa Constanța, Sărulești (jud. Călărași), Sintești (jud. Ilfov), Strehaia (jud. Mehedinți), până în graniță cu Serbia.

Dacă prelungim linia A2, mergem spre Bulgaria, Serbia și găsim localități similare în care firmele au același obiect de activitate. Este o piață neagră a deșeurilor, a fierului, a cuprului, care în mod normal ar trebui să se regăsească în economia circulară, sa genereze profit la vedere”, a comentat Octavian Berceanu, conform Digi24.

Afaceri ilegale cu deşeuri

Comisarul Gărzii de Mediu a explicat că afacerile ilegale cu deșeuri vizează câteva etape. Pe de-o parte sunt cei care au grijă să facă rost de deșeuri de pe piața neagră, apoi aceste deșeuri sunt transportate sub documente false în țară, iar în final ajung în localitățile menționate.

Acolo sunt preluate de persoane care se ocupă să desfacă deșeuri și care constituie o problemă socială. Materialele sunt dezmembrate, incendiate, iar ceea ce rămâne și nu poate fi valorificat este aruncat aiurea pe câmp, mii de tone, mii de metri cubi, gunoi poluant care se descompune în pământ.

Deșeurile care sunt valorificate aduc profit imens celor care activează în aceste structuri, bani care nu sunt contorizați în economia circulară. „Vorbim de sume foarte mari. Un camion de cupru, de exemplu, poate să costă 30.000 de euro”, a explicat Octavian Berceanu

Inspectorii Gărzii de Mediu împreună cu ministrul Mediului, Tanczos Barna, au ajuns joi seara, însoțiți de jandarmi, în localitatea Sărulești din județul Călărași. Intervenția a vizat firme care depozitează şi ard ilegal deşeuri, cele mai multe provenite de la service-uri şi de la dezmembrări auto.

Locuitori din localitate, implicați în aceste activități au încercat să protesteze față de acțiunea Gărzii de Mediu, opunându-se dezmembrării utilajelor amenajate. În urma acțiunii de control de la Săruleşti-Gară au fost aplicate: 20 de contravenţii, 5 suspendări de activitate la agenţi comerciali, 308.000 lei amenzi, 50 tone de deşeuri feroase şi neferoase confiscate.