„Legat de subiectul Schengen, pe 8-9 februarie va fi organizat următorul Consiliu European și se va analiza tema migrației. Intuitiv, dacă președinția suedeză nu va accepta extinderea, decizia nu va mai fi luată în 2023. Legat de decuplarea României de Bulgaria, este posibil ca pe cei 640 de km de graniță cu Bulgaria să fie adus personal și echipamente necesare”, au declarat sursele guvernamentale.

Se așteaptă finalizarea alegerilor din Austria

Liderii PNL sunt de părere că strategia din JAI nu a fost una greșită, deoarece țara noastră a câștigat susținerea celorlalte state membre ale Uniunii Europene.

„Am câștigat empatia și susținerea celorlalte state UE pentru România. A fost expusă ipocrizia statului austriac. Dacă România ar fi cerut amânarea, am fi fost considerați nepregătiți.”, au mai adăugat sursele.

De asemenea, Guvernul de la București nu va relua discuțiile cu Austria decât dacă aceasta va iniția dialogul.

„Dacă ratăm și martie – este și acum pe masă varianta în care să ne adresăm în justiție. Și acum și în martie avem această variantă, să ne adresăm în justiție. Așteptăm finalizarea alegerilor în Austria. Asta e și miza pentru martie”, spun sursele.

Daniel Fenechiu îi ia apărarea lui Bogdan Aurescu

Multă lume l-a învinuit pe ministrul de Externe Bogdan Aurescu pentru că România nu a fost acceptată în spațiul Schengen. Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, îi ia apărarea acestuia, spunând că „s-a mișcat foarte bine” și a reușit, împreună cu Lucian Bode și cu Nicolae Ciucă, să obțină susținerea Olandei.

Daniel Fenechiu spune că România este „victima colaterală a unor interese, care nu au făcut altceva decât să încerce să inflameze zona pe acest flanc al NATO”.

Despre relația dintre România și Austria, acesta a declarat că „cu siguranță, trebuie gestionată matur și pragmatic”, iar boicotarea firmelor austriece nu va aduce nimic bun „pentru că în contextul în care într-o asemenea situație începi să ai un anumit tip de atitudine de acest gen, nu faci altceva decât să dai argumente și apă la moară celor din Austria care au luat această decizie nedreaptă pentru România”.

„Acest episod Schengen este decontat de întreaga clasă politică mainstream, adică toate partidele care de-a lungul anilor s-au aflat la guvernare și au condus guvernele României decontează într-o oarecare măsură pentru că din perspectiva politicii externe, politica României și prioritatea de a adera la Schengen a fost una care s-a regăsit la toate coalițiile guvernamentale și guvernele care au existat (…).

Aurescu în plan diplomatic s-a mișcat foarte bine, a reușit împreună cu Bode și cu Ciucă, să schimbe poziția Olandei, a reușit să obțină o poziție favorabilă pentru România din partea Suediei, dar se pare că anumite interese și aici nu aș vrea să intru în sfera speculațiilor au generat această răsucire a Austriei. Eu am convingerea că în spatele acestei răsuciri se ascund anumite lucruri și cred că tocmai această împrejurare va face ca poziția Austriei să se schimbe într-o perioadă scurtă de timp”, a declarat liderul senatorilor PNL în cadrul unui interviu pentru RFI.