Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului a dat publicității un document care îi poate fi util Simonei Halep
Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a întocmit un document de opt pagini în care a dezvăluit modul în care Fernando Verdasco a scăpat cu o pedeapsă de doar două luni în scandalul de dopaj în care a fost implicat în trecut. Documentul respectiv a fost dat presei internaționale, iar informațiile din el ar putea fi folosite de Simona Halep în timpul procesului ei.
Fernando Verdasco a recunoscut că a încălcat regulile anti-doping, dar s-a apărat spunând că a fost diagnosticat cu tulburare de hiperactivitate si deficit de atenție (ADHD), iar medicul său i-a prescris metilfenidat pentru a trata afecțiunea. I-a fost redusă suspendarea de la doi ani la numai două luni, după ce a dovedit că afecțiunea sa necesita o excepție de uz terapeutic (AUT), pe care a uitat să o reînnoiască.
„Jucătorul a afirmat că nu a intenționat să trișeze și că metilfenidatul din urină a fost rezultatul ingerării unui medicament care conținea metilfenidat prescris de medicul său pentru a trata ADHD. În sprijinul explicației sale, jucătorul s-a bazat (printre altele) pe documentele depuse cu cererile sale de AUT (realizate mai întâi în 2017 și apoi din nou în 2022), inclusiv declarațiile medicilor săi, precum și fișele de diagnostic și medicale”, au explicat reprezentanții ITIA.
Ben Rothenberg, jurnalistul american care a anunțat suspendarea Simonei Halep, și-a exprimat uimirea după ce a aflat că ITIA a întocmit un document de opt pagini în cazul lui Fernando Verdasco.
„Decizia ITIA de opt pagini privind testul pozitiv al lui Fernando Verdasco a fost scoasă! Interesant este că, după afirmația sa, a fost invitat să solicite o excepție de uz terapeutic retroactivă (mi-ar plăcea să știu cât de comune sunt acestea), care a fost respinsă de ITIA, dar a făcut apel la WADA”, a scris, sâmbătă, Ben Rothenberg pe contul său de Twitter.
The eight-page ITIA decision on Fernando Verdasco’s Ritalin positive test is out.
Interesting that after his positive he was invited to appeal for a retroactive TUE (would love to know how common those are), which was denied by ITIA but appealed to WADA.https://t.co/jMKY3mW75K
— Ben Rothenberg (@BenRothenberg) December 17, 2022
Simona Halep nu avea cum să ia Roxadustat în mod conștient
Vă amintim că Dana Safta, specialistul ORL care a colaborat cu Simona Halep de aproape zece ani, a mărturisit că jucătoarea de tenis ia zilnic Euthyrox 50mcg şi o tabletă anticoncepţională, iar acest cocktail de medicamente, în combinație cu Roxadustatul, ar fi putut să o ucidă, ceea ce înseamnă că Simona Halep nu a luat substanța interzisă în mod conștient.
„Am însoţit-o la o parte dintre competiţii. Fratele Simonei mi-a spus că, în decurs de şase ani, Simona a făcut 106 teste anti-doping. Îşi face analizele (n.r. – pentru operaţia la nas), care ies perfecte, îşi face probele de coagulare care ies perfecte. Dacă ar fi luat Roxadustat involuntar într-o cantitate care să rămână în corp, să aibă o remanenţă…
O persoană care ia tabletă de tiroidă şi anticoncepţionale, atunci probele ei de coagulare ar fi fost modificate. Riscul de tulburare vasculară, sângerare, tromboză era inevitabil. Te poate ucide! Exclus să fie vorba despre tratament (n.r. – la testul pozitiv antidoping)”, a explicat, recent, Dana Safta în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3 CNN.