Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că a decis angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul legii bugetului de stat, pe proiectul legii bugetului asigurărilor sociale şi pe modificarea Ordonanţei de Urgenţă 114.
„Am luat decizia de a ne angaja răspunderea pentru trei proiecte – legea bugetului de stat, legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi legea de corectare a Ordonanţei de Urgenţă 114, care a provocat efecte devastatoare în economia românească. Decizia de angajare a răspunderii este o decizie responsabilă şi indispensabilă pentru atingerea obiectivului fundamental pe care îl avem, şi anume acela de a reuşi până în data de 31 decembrie să oferim României şi românilor un buget de stat care să stea în picioare, să se bazeze pe realităţile economice şi să ofere posibilitatea fiecărui român, fiecărei firme, fiecărei autorităţi locale, să ştie la ce să se aştepte pentru anul 2020 din partea legii bugetului de stat.
De asemenea, este foarte importată adoptarea legii bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru ca fiecare părinte şi bunic să ştie clar la ce se poate aştepta din partea bugetului şi din partea Guvernului pe anul în curs”, a precizat Orban, la începutul şedinţei Executivului, potrivit Agerpres.
De ce nu s-a ales dezbaterea în Parlament
El a adăugat că este foarte dificil ca printr-o dezbatere normală în Parlament să poată fi finalizat bugetul în termenul pe care Guvernul l-a stabilit.
„Angajarea răspunderii va permite fiecărui parlamentar şi fiecărui grup parlamentar să prezinte amendamente la proiectul de lege al bugetului, va trebui să analizăm cu mare atenţie fiecare amendament şi orice amendament care poate genera efecte favorabile pentru un domeniu de activitate sau pentru economia în ansamblu de acum vă anunţ că am deschiderea de a ţine cont şi de a amenda proiectele de lege în funcţie de amendamentele bine intenţionate, care într-adevăr să poată să genereze efecte benefice”, a menţionat Orban.
Trebuie reparate efectele negative ale OUG 114
Orban a mai spus că Guvernul PNL este hotărât să îşi angajeze răspunderea pentru „corectarea tuturor dezechilibrelor economice provocate de politicile iresponsabile ale vechii guvernări”.
„Ordonanţa de urgenţă 114 se află la ora actuală în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Fiind o ordonanţă care a vizat aproape toate domeniile de activitate, ea trebuie să treacă prin fiecare comisie de specialitate din Cameră, iar posibilitatea efectivă a corectării prevederilor ei şi a reparării efectelor negative prin dezbaterea la nivelul Camerei Deputaţilor este egală aproape cu zero. Dacă noi, Guvernul, nu ne angajăm răspunderea să corectăm această ordonanţă, există riscul să rămână în vigoare foarte multe prevederi nocive. Mai mult, există riscul să se adauge şi alte prevederi nocive care să accentueze dezechilibrele”, a afirmat premierul.
Cele trei proiecte de lege pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea au fost introduse pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de miercuri şi urmează fie adoptate în această şedinţă.