Valorea pensiei minime garantate a fost majorată, astfel încât, începând cu 1 iulie 2018, pensionari din sistemul public și cei din sistemul militar primesc lunar cel puțin 640 de lei. Pensiile minime vor crește din nou în 2019.
Potrivit Legii pensiilor a fost interzis cumulul pensiei cu alte venituri. În consecință, cei care primesc pensii anticipate sau anticipate parţial nu au voie să lucreze cu contract de muncă, excepție făcând indemnizaţia de consilier local/judeţean. Pensia anticipată se poate obţine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. Spre deosebire de pensia anticipată simplă, la pensionarea anticipată parţială e nevoie de un stagiu de cotizare ceva mai mic.
De la 1 iulie 2018, pensiile din România au înregistrat o creștere, punctul de pensie fiind majorat cu 10%, până la valoarea de 1.100 de lei. Anterior, punctul de pensie avea valoarea de 1.000 de lei. Punctul de pensie va crește din nou în 2019.
Funcționarii publici au, de la începutul lunii iulie 2018, posibilitatea de a lucra, la cerere, după atingerea vârstei de pensionare şi a stagiului minim de cotizare, timp de maximum trei ani. Pentru a lucra după împlinirea vârstei de pensionare, funcționarii publici trebuie să depună o cerere cu două luni înainte de acest moment.
După ce Curtea Constituțională a României a spus că salariatele trebuie să aibă dreptul să lucreze până la 65 de ani, ca bărbații, nu doar până la 63 de ani, Guvernul a emis o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului muncii. Astfel, în prezent, femeile pot lucra până la 65 de ani, iar angajatorii nu se pot opune deciziei acestora, informează avocat.net.