Jerusalem Post a publicat un nou studiu realizat de cercetătorii din Israel, potrivit căruia, persoanele care s-au vaccinat împotriva coronavirusului cu cele două doze ale vaccinului anti-Covid dezvoltat de Pfizer/BioNTech în lunile ianuarie și februarie au avut o probabilitate cu 51% mai mare de a contracta coronavirusului în luna iulie comparativ cu cei care s-au vaccinat în martie sau aprilie.
Studiul a fost realizat de echipa de cercetători de la Institutul Kenyon din Ierusalim (KI) și de la Centrul de Cercetare și Inovare Maccabi din Tel Aviv (KSM). Cercetătorii au comparat incidența infecțiilor în rândul persoanelor care s-au imunizat anti-Covid la începutul campaniei de vaccinare din Israel (ianuarie și februarie) și printre cei care s-au vaccinat două luni mai târziu (martie și aprilie).
Astfel, potrivit surselor citate, riscul infecției a fost semnificativ mai mare pentru persoane în funcție de cât de devreme s-au vaccinat. Totodată, a mai fost observat și un trend de risc mai ridicat de spitalizare. În același timp cercetătorii subliniază și faptul că rezultatele sunt consecvente cu alte studii făcute asupra acestui subiect.
La rândul lor, acestea au constatat un declin al nivelurilor de anticorpi și compușilor din sistemul imunitar la 4-6 luni după vaccinare. ”Eficacitatea vaccinului scade pentru toată lumea, potrivit studiului”, afirmă dr. Barak Mizrahi, coordonatorul cercetării.
Eficiența vaccinului anti-covid în funcție de vârstă
Totodată, acesta a mai adăugat că vârsta persoanelor nu a avut niciun efect asupra scăderii eficacității vaccinului. Mai exact, protecția oferită de acesta a scăzut pentru toată lumea, nu doar în cazul vârstnicilor.
Amintim faptul că Israelul a fost prima țară din lume care a demarat administrarea celei de-a treia doze ‘’booster” anti-Covid în luna iulie. Ulterior, țara a decis și vaccinarea copiilor cu vârsta de peste 12 ani, spre deosebire de numeroase alte țări și contrar recomandării Organizației Mondiale a Sănătății. Astfel, peste patru milioane de israelieni au fost imunizați până în prezent cu doza ‘’booster”, rezultatul fiind o scădere semnificativă a ratei infecțiilor.
Dr. Barak Mizrahi precizează că eficacitatea vaccinului Pfizer a scăzut tot mai accentuat cu cât a trecut mai mult timp de la a doua douză. Astfel, persoanele care s-au vaccinat în ianuarie au prezentat un risc mai mare de a contracta coronavirusul decât cei inoculați în februarie.
De menționat este faptul că studiul a fost făcut în perioada în care noua variantă Delta mai infecțioasă a coronavirusului se răspândea vertiginos în Israel. Se spunea atunci că această variantă ar fi responsabilă de recrudescența cazurilor în Israel.