Anunț pentru femeile care au stat în concediu de creștere a copilului

Un comunicat oficial emis de Casa de Pensii a adus în atenția publicului o informație importantă care îi vizează pe milioane de femei din România. Acestea trebuie să fie informate despre modul în care perioada în care au stat în concediu pentru creșterea copilului este tratată în contextul pensiilor. Așadar, este această perioadă luată în considerare sau nu?

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a transmis o veste importantă tuturor mamelor din România care au beneficiat de concediu de creștere a copilului. Instituția a oferit clarificări cu privire la modul în care vor fi valorificate perioadele în care acestea au stat acasă cu micuții lor.

Aceste perioade vor fi luate în considerare în funcție de durata concediului acordat unei femei, pentru stabilirea stagiului de cotizare. Mamele care au născut și au crescut copii pot beneficia de reduceri ale vârstei de pensionare, care pot fi cumulate cu alte reduceri existente.

Reducerile nu pot depăși 11 ani

Totuși, este important de menționat că reducerile nu pot depăși 11 ani. Astfel, se constituie vechime în muncă și stagiu de cotizare, inclusiv pentru perioadele în care persoanele au beneficiat de concediu pentru îngrijirea copilului înainte de data de 1 aprilie 2001.

Decizia a fost adoptată în conformitate cu prevederile Decretului-Lege nr. 31/1990, care reglementează concediul plătit pentru îngrijirea copiilor până la vârsta de un an, precum și ale Legii nr. 120/1997, referitoare la concediul plătit pentru îngrijirea copiilor până la vârsta de 2 ani.

Pe de altă parte, perioada în care asiguratul a beneficiat de indemnizație de asigurări sociale (concediu pentru creșterea copilului) între 1 aprilie 2001 și 1 ianuarie 2006 este considerată stagiu de cotizare asimilat. Această perioadă nu este luată în calcul la determinarea stagiului minim de cotizare contributiv.

Casa de Pensii a precizat că perioada respectivă nu este luată în calcul nici pentru stagiul complet de cotizare contributiv necesar acordării drepturilor de pensie, nici pentru acordarea punctelor de stabilitate.

Stagiu de cotizare asimilat

Femeile care au beneficiat de concediu de creștere a copilului după data de 1 ianuarie 2006 și pentru care nu au fost plătite contribuții la asigurările sociale trebuie să știe că această perioadă este considerată stagiu de cotizare asimilat.

Chiar dacă nu au fost efectuate plăți de contribuții pentru perioada respectivă, aceasta este considerată stagiu de cotizare asimilat și, prin excepție, se ia în calcul la determinarea stagiului minim și complet de cotizare necesar pentru acordarea drepturilor de pensie.

Totuși, perioada respectivă nu este luată în considerare pentru acordarea punctelor de stabilitate. Astfel, mamelor care au stat acasă cu copii după anul 2006 li se va considera această perioadă pentru calculul pensiei, însă nu și pentru ajustarea pensiei pe baza punctelor de stabilitate.