Anunț important pentru milioane de românii. Fie ei șoferi sau pietoni, trebuie să respecte anumite reguli și recomendări venite de la Poliția rutieră. Este vorba de o serie de recomandări la începerea școlilor, prevăzută pentru luni, 14 septembrie.
Brigada de Poliție Rutieră a cerut, într-un comunicat de presă, șoferilor și pietonilor să ia anumite măsuri în cazul creșterii semnificative a traficului.
„Şoferilor le este recomandat să circule cu prudenţă, să nu blocheze calea de rulare a mijloacelor de transport public, să nu staţioneze în locuri care ar putea împiedica traficul rutier şi să lase maşina acasă, în cazul în care distanţa către şcoală este scurtă sau dacă este absolut necesar” a transmis BPR.
Pentru evitarea neplăcerilor produse de aglomeraţie, poliţiştii solicită conducătorilor de autovehicule următoarele:
– să circule cu prudenţă, în special în zona trecerilor pentru pietoni şi a unităţilor de învăţământ;
– să păstreze „centrul liber” al intersecţiei;
– să nu oprească ori să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier;
– să nu blocheze calea de rulare a mijloacelor de transport public;
– să păstreze o distanţă suficientă pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă;
– să respecte semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţiştilor rutieri;
– să adapteze în permanenţă viteza la condiţiile meteo-rutiere;
– să îşi păstreze calmul şi să nu claxoneze abuziv.
Brigada Rutieră le-a cerut părinților „să folosească autoturismul personal doar dacă este absolut necesar.
„Dacă distanţa dintre domiciliu şi unitatea de învăţământ este mică, le recomandăm să nu folosească autoturismul întrucât pot interveni ambuteiaje sau chiar blocări ale traficului, creând un disconfort vizibil atât pentru ei cât şi celorlalţi participanţi la trafic”.
Pietonii trebuie să ţină cont de o regulă importantă pentru siguranţa lor în momentul în care traversează o arteră rutieră, referitoare la folosirea telefonului mobil în acel moment. Folosirea telefonului mobil este un factor care influenţează capacitatea de atenţie şi reacţie a pietonului în momentul deplasării în trafic, fie că vorbeşte la telefon, ascultă muzică, scrie mesaje sau se joacă pe acesta.
FOTO: INQUAM/Cristi Vescan