Anunţ important pentru pensionari! Ce nu mai au voie să facă cei cu pensie de urmaș

Cei care vor să îşi cumuleze pensia cu alte venituri primesc veşti bune şi în contextul noii Legi a Pensiilor, care va intra în vigoare începand cu 2021. Există totuşi unele diferenţe faţă de actuala legislaţie.

Viitoarea Lege a Pensiilor, care va intra în vigoare în totalitate din 2021, va permite cumularea pensiei cu alte venituri (salarii, venituri din activităţi independente, etc.). Noua lege se raportează însă diferit la veniturile ce pot fi pot fi obținute simultan cu pensia, fără a duce la suspendarea acesteia, scrie avocatnet.ro.

Cumularea pensiilor în sistemul public va fi posibilă cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii e obligatorie, potrivit Codului Fiscal.

Noua lege nu pune o limită acestor venituri, însă menţionează două excepții. Prima excepţie este că soțul supraviețuitor nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât câștigul salarial mediu brut, iar a doua excepţie este că cel pensionat anticipat (pe timpul cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă) nu va putea să o cumuleze cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului.

Daca este să comparăm cu actuala lege, cumulul e permis cu veniturile pentru care se datorează CAS, și nu cu veniturile dependente/independente. Pentru veniturile dependente (salariale) și pentru cele independente (PFA, spre exemplu) se datorează aproape întotdeauna CAS. CAS-ul nu e datorat întotdeauna pentru veniturile independente. Astfel, un PFA care nu obține anual venituri din activități independente peste limita de 12 salarii minime brute nu e obligat să plătească CAS. Regula din viitoarea lege a pensiilor s-ar putea să nu le permită celor care obțin venituri independente sub 12 salarii minime să le cumuleze cu pensie – dar celor care obțin peste această limită, da. Motivul: pentru cei dintâi nu există obligație de plată a CAS, dar pentru ceilalți există.

Potrivit Codului Fiscal din prezent, veniturile pentru care se datorează CAS, deci cele pentru care va fi permis cumulul pensiei şi pe noua lege, cu excepţiile menţionate, sunt:

  • venituri din salarii sau asimilate salariilor
  • venituri din activități independente
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală
  • indemnizații de șomaj
  • indemnizații de asigurări sociale de sănătate