Vestea momentului pentru românii care stau la bloc. În curând problem căldurii în perioada iernii va deveni istorie. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunță ultimele demersuri în acest sens.
Potrivit edilului, începând cu anul viitor, în jur de 15 șantiere vor fi deschise, în condițiile în care vor fi semnate curând și contractele pe segmentele care vin din bani europeni.
Conform contractului, 50 de kilometri pe an vor fi realizați, drept urmare, iarna viitoare, bucureștenii o vor duce mult mai bine decât până acum. Totodată, edilul a mai adăugat și că potrivit estimărilor sale, peste doi-trei ani problema căldurii nu va mai fi una reală în București.
Când se va termina problema căldurii în București?
„Anul viitor o să avem cam 15 șantiere deschise, pentru că foarte curând o să semnăm contracte pe segmentele care vin din bani europeni şi o să ajungem să facem – pentru că e obligatoriu, conform contractului – 50 de kilometri pe an. Şi atunci, iarna viitoare o să fie mult mai bine decât iarna asta. În doi-trei ani, problema căldurii nu o să mai fie o problemă reală în Bucureşti”, a declarat edilul general al Capitalie la B1 Tv.
Anual, spune Nicușor Dan, vor fi repatriați în jur de 30 de kilometri de rețea de termoficare. Totodată, el a mai precizat că rețeaua principală are 1.000 de kilometri, dar și alți 3.000 de kilometri pe rețelele secundare.
Primarul a explicat și cum s-a ajuns în situația actuală. Nicușor Dan explică că de ani de zile, doar șase șapte kilometri au fost refăcuți.
Nicușor Dan, despre problemele de termoficare din București
„Reţeaua principală are 1.000 de kilometri şi mai sunt 3.000 de kilometri pe reţele secundare, dar acolo pierderile sunt mai mici, pentru că distanţele sunt mai scurte. Reţeaua principală, dacă o întreţii, ar trebui să ai un ritm cam de 30 de kilometri pe an, ca să nu ai niciodată probleme.
Problema este că noi, ani de zile, am făcut cinci-şase-şapte kilometri, şi atunci kilometrii de conductă care nu sunt schimbați s-au acumulat. Ca să o refacem cu totul durează 20 de ani. Dar ca să ne întoarcem unde eram ca şi calitate a serviciului acum zece ani, durează doi-trei ani”, a precizat Nicuşor Dan.
„Actuala situaţie în ce priveşte termoficarea este rezultatul inacţiunii de cel puţin zece ani de zile.Astfel, în aceşti zece ani, s-au acumulat 2,5 miliarde de lei neachitaţi, bani care ar fi putut fi folosiţi pentru investiţii”, a mai spus Nicușor Dan, care a subliniat faptul că în ultimii zece ani s-au alocat în jur de 700 milioane de lei, deși necesarul era de 950 de milioane.