Anunț important pentru toți românii care au centrale termice. Mai este o singură zi

Anunț important pentru românii care stau la bloc și mai ales pentru cei care au centrale termice. Aceștia trebuie sî fie atenți la mai multe detalii, în contextul liberalizării pieței gazelor naturale de la 1 iulie. Orice consumator casnic are dreptul să îşi schimbe furnizorul prin alegerea unei oferte din piața liberă.

„În acelaşi timp, consumatorul are şi dreptul la o informare corectă pentru a alege oferta care se potrivește cel mai bine nevoilor sale.

Care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când analizați oferta primita din partea unui furnizor?

1. Citiți cu atenţie conținutul tuturor documentelor puse la dispoziţie;

2. Nu semnați nimic dacă lipsesc informații (prețuri transparente cu toate componentele incluse, termene de plată, valori taxă de reziliere etc.) sau există câmpuri necompletate;

3. Atunci când comparați ofertele furnizorilor, întotdeauna să fiți atenți la prețurile de furnizare publicate, durata ofertei și condițiile în care prețurile din oferte pot fi modificate;

4. Verificați dacă oferta include accesul la servicii conexe, cum ar fi centre de relații clienți, portal online și aplicații mobile pentru a vă gestiona consumul și facturile, dacă aceste facilități sunt importante pentru voi;

5. Fiți atenți și la capacitatea operaţională și financiară a furnizorului – este cea mai importantă calitate pentru a fi siguri că livrarea gazelor naturale este asigurată.”, este transmis într-un comunicat al E.ON.

Mai mult, operatorul amintește că furnizarea gazelor naturale pentru clienții E.ON este garantată și după 1 iulie, în baza contractelor existente, în cazul în care aceștia nu optează până la finalul lunii iunie pentru una din ofertele din piața liberă.

Prețul la gaze naturale ar trebui plafonat

Premierul Ludovic Orban s-a aflat la Combinatul Liberty Galați, unde a asistat la semnarea mai multor memorandumuri între acesta și alte entități, inclusiv Guvernul României, menite să ajute la dezvoltarea producției verde în următorii 10 ani. Acesta a vorbit despre plafonarea prețurilor gazelor naturale.

Premierul Ludovic Orban susține că, odată cu liberalizarea pieței gazelor naturale, prețurile ar trebui să scadă. El a precizat că, până acum, pentru că s-a impus un preț de vânzare pentru consumatorii casnici, companiile producătoare au încercat să-și compenseze pierderile prin încărcarea facturilor către marii consumatori industriali, afectând economia românească.

„Din cauza faptului că s-a impus un preț maximal de vânzare, ca producător, pentru producătorii de gaz și de electricitate, pentru consumatorii casnici, companiile producătoare au vrut să-și scoată pârleala pe consumatorii industriali, unde nu s-a plafonat, adică să-și mențină profitabilitatatea care le-a fost afectată de plafonarea prețului la producător, crescând prețurile la energie electrică și la gaz către consumatorii industriali, către economie, afectând, până la urmă, competitivitatea per ansamblul economiei românești.

Odată cu liberalizarea prețului și la gaz și la electricitate, mai ales după introducerea măsurilor legate de susținerea consumatorilor vulnerabili, adică familiile cu venituri mici care trebuie susținute ca să poată să plătească factura și la gaz și la electricitate, tendința va fi de reducere a prețului gazului”, a transmis Ludovic Orban.